Gustarile de noapte distrug dintii

In timpul somnului, gura este uscata, iar resturile de mancare raman mai mult in gura
 

<p>Gustarile de la miezul noptii cresc riscul aparitiei cariilor si a problemelor cu dantura. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Copenhaga, relateaza BBC News.

Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 2.217 de danezi, dintre care 8 la suta dintre participanti aveau prostul obicei de a se trezi in timpul noptii pentru a mai rontai cate ceva.

Subiectii au fost monitorizati pe o perioada de sase ani, cercetatorii constatand ca persoanele care aveau obiceiul sa manance noaptea si-au pierdut mai multi dinti, comparativ cu cele care nu aveau acest obicei.

Specialistii olandezi au luat in calcul si factori precum fumatul, varsta si consumul de alimente care au zahar.

Rezultatele au aratat ca si acesti factori sunt destul de importanti pentru deteriorarea danturii, fapt demonstrat si de studiile anterioare.

Cauza principala a pierderii danturii din cauza gustarilor din miez de noapte o reprezinta schimbarea fluxului de saliva din timpul noptii: cand dormim, cavitatea orala este uscata, asa ca resturile de mancare raman mai mult in gura, explica dr. Jennifer Lundgren, coordonatorul cercetarii.

"La fel de periculoase pentru dantura sunt si bauturile acidulate pe care le servim inainte de culcare. Pentru a preveni aparitia afectiunilor dentare recomand, cu precadere, periajul dintilor dupa aceste mici gustari din miez de noapte", spune profesorul Damien Walmsley, membru al Asociatiei de Stomatologie din Marea Britanie.</p>

Vote it up
242
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza