Grasimea si dementa

Grasimea din zona soldurilor creste riscul de dementa
 

<p>Femeile care au mai multa grasime in zona soldurilor sunt de doua ori mai predispuse la a suferi de dementa atunci cand imbatranesc, relateaza www.eurekalert.org, care citeaza un studiu efectuat de Academia Sahlgrenska. Studiul a fost publicat in revista Neurology.

"Oricine are mai multa grasime depozitata in zona soldurilor se expune unui risc mai mare de a muri din cauza unui atac cerebral sau a unuia de cord", a precizat Deborah Gustafson, din cadrul Academiei Sahlgrenska. "Totusi, daca aceste persoane reusesc sa treaca de varsta de 70 de ani, ele sunt mult mai expuse riscului de a suferi de dementa."

Cercetarile se bazeaza pe un studiu al populatiei de sex feminin din Gothenburg, Suedia, care a inceput la finele anilor '60, cand aproximativ 1500 de femei, cu varste cuprinse intre 38 si 60 de ani, au fost atent examinate si au raspuns la intrebari legate de sanatate si de stilul lor de viata.

Dupa 32 de ani, cercetatorii au descoperit ca 161 dintre femeile care au participat la studiu au ajuns sa sufere de dementa, varsta medie a diagnosticului cu aceasta boala fiind de 75 de ani.

Studiul a aratat ca femeile care au mai multa grasime depozitata in zona soldurilor, fata de coapse dupa ce au trecut de varsta a doua, sunt de doua ori mai predispuse la a suferi de dementa atunci cand sunt batrane. Totusi, cercetatorii nu au gasit vreo legatura intre dementa si indicele crescut al masei corporale (BMI).

"Alte studii au aratat ca un BMI ridicat este strans legat de dementa, insa acesta nu este cazul studiului nostru", a spus Gustafson.

Cele mai comune simptome ale dementei sunt reprezentate de pierderile de memorie, dificultatile de vorbire si problemele cu orientarea. Boala poate afecta toate facultatile mentale ale unei persoane si apare cel mai frecvent la persoanele de varsta a treia. Aproximativ sapte procente din populatia Suediei, cu varste de peste 65 de ani, sufera de dementa, iar 20% din cei care tre de 80 de ani sufera de o forma severa de dementa.</p>

Vote it up
216
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza