Giseh: Mostenirea faraonilor

 


Piramida lui Kheops e singura dintre cele sapte minuni ale lumii antice care a supravietuit.


Mormintele faraonilor din dinastia IV, Kheops, Khefren si Mykerinos, sunt cele mai cunoscute monumente egiptene. Ridicandu-se singuratice din desertul plat, la 12 km de Cairo, cele trei mai piramide se afla langa statuia Marelui Sfinx. Aceste minuni ale lumii antice exista de aproape 5.000 de ani, dar abia din secolul al XIX-lea arheologii au inceput sa inteleaga cum si de ce au fost construite. Au fost ridicate in timpul dinastiei IV (c.2575-2465 i.Cr.). Cea mai mare, mormantul faraonului Kheops (Khufu), amintit de istoricul grec Herodot, a fost construita prima. Ea a avut initial 146,6 m inaltime. Conform unei estimari, Westminster Abbey si catedrala St Paul din Londra, Sf. Petru din Roma si catedralele din Florenta si Milano ar putea incapea toate in ea. Circa 2,5 milioane de blocuri de piatra, fiecare cantarind in medie 2,5 tone au fost folosite la construirea ei. Blocurile erau puse laolalta fara mortar si sunt atat de bine lipite intre ele incat egiptologul britanic Flinders Petrie (1853-1942) a observat ca "niciun ac, nici un fir de par" nu poate fi introdus in articulatii. Aceasta constructie masiva, executata in circa 30 de ani, a fost nu doar o uluitoare realizare inginereasca, dar a necesitat si transportarea tonelor de materiale si organizarea eficienta a celor 100.000 de oameni care se presupune ca au lucrat la ea.


Metoda rampei in spirala

Cativa arheologi sustin ca vechii egipteni foloseau o rampa in spirala, incolacind-o in jurul piramidei pe masura ce era construita. O rampa intinsa, argumenteaza ei, ar fi necesitat o cantitate prohibitiva de materiale si ar fi fost in sine o contructie majora.
Metoda rampei intinse

Blocurile de piatra folosite la construirea unei piramide erau aduse pe sanii. Dupa ce stratul de pietre de jos era asezat, se construia o rampa de pamant pe una din laturile piramidei. Oamenii tarau blocurile sus pe rampa care era inaltata pe masura ce lucrul avansa. Piramida era apoi imbracata in piatra de fatada, incepandu-se din varf, cu o piatra asezata deasupra. Rampa era apoi dezmembrata treptat, pe masura ce invelisul piramidei se apropia de sol.Teorii stranii

S-a intrat prima data in mormantul lui Kheops dupa epoca veche in secolul IX, la ordinul lui Ma'amun, califul Bagdadului, in speranta ca se vor gasi comori. Oamenii lui au patruns prin zidul nordic si au ajuns in cele din urma in Sala Regelui, care era deja golita de tezaur si alte bunuri. Arheologii sunt inca nedumeriti de ce era goala cand nu exista dovezi ca mormantul ar fi fost pradat anterior.
Orientarea perfecta a Marii Piramide, a carei baza patrata a fost aliniata aproape exact nord-sud si est-vest, si diversele interpretari mistice ale masurilor piramidei au dat nastere unor teorii ciudate despre destinatia piramidelor. Cativa astronomi britanici din secolul XIX au sustinut ca piramidele au fost construite ca observatoare astronomice si ar fi putut fi folosite drept ceasuri solare. Alti piramidologi cred ca piramidele au fost construite de extraterestri. Marturiile arheologice si literare sugereaza ca piramidele erau monumente funerare, dar nu neaparat folosite ca loc de inmormantare pentru faraoni. Una din destinatiile lor - si a altor morminte - putea fi de a adaposti ka, sufletul, care, conform credintei vechilor egipteni, supravietuieste dupa moarte.

Vote it up
232
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza