Gangele, fluviu sacru

Desi puternicul fluviu Gange este extrem de poluat, pentru hindusi este cea mai sfanta apa de pe Pamant avand puterea de a curata sufletul pelerinului credincios de pacatele lumesti si, la moarte, de a-l elibera din ciclul istovitor al reincarnarilor
 

<p>Pentru hindusi, Gangele este intruchiparea lui Ganga, zeita purificarii. Initial, fluviul curgea doar in cer, dar a fost coborat pe pamant de regele Bhagiratha ca sa purifice cenusa stramosilor sai. Pentru a intrerupe caderea lui, care ar fi maturat toti oamenii de pe Pamant, apa sa a cazut mai intai pe capul zeului Shiva si s-a scurs prin buclele lui incalcite. Acum, in fiecare an, in speranta ca band apa sa si scaldandu-se in ea, se vor curata de pacate, pelerinii, unii bolnavi si muribunzi, intreprind lungi calatorii pana la Gange. Credinta lor in proprietatile purificatoare ale fluviului provine din capacitatea de racorire a apei sale. Multe traditii hinduse se bazeaza pe convingerea ca puterea inseamna caldura si, daca puterea e rea, racirea ei cu apa o va face ineficienta.

Hindusii mai cred ca daca sunt incinerati pe malurile fluviului si cenusa este imprastiata pe el, sufletele lor vor fi eliberate din ciclul renasterilor si vor putea ajunge in Nirvana – paradisul.

Apa involburata a Gangelui iese la lumina soarelui din Gaumukh, „Gura Vacii“, o pestera de gheata de la poalele Himalayei. Aici, cel mai sacru rau al Indiei este denumit Bhagirathi. Acest suvoi energic curge printr-o prapastie din dealurile Garhwal, pe langa pini maiestuosi, cedri himalayeni parfumati si rododendroni purpurii, pana in orasul Devaprayag.

Sub stancile impozante, apele navalnice se unesc cu cele ale linistitului rau Alaknanda, devenind adevaratul Gange, care curge acum mai molcom, pana la orasul Haridwar, prima localitate importanta pe lungul sau curs, la est de campiile nordice. Haridwar este una dintre asezarile cele mai sacre ale fluviului. Aici, in fiecare primavara, peste 100000 de hindusi vin pentru a lua apa. Este si unul din cele patru locuri de desfasurare pentru Kumbh Mela, un important festival religios hindus.

De la Haridwar, Gangele isi continua calatoria spre est, pana la Allahabad, unde i se alatura pe o mica distanta raul Yamuna. Hindusii considera sacru si punctul in care se intalnesc raurile, Sangumi, cinstindu-l in fiecare an cu o serbare animata.

Acompaniati de fluiere si goarne, oamenii sfinti ratacitori sadhu strabat strazile calare pe camile si elefanti impodobiti cu pene si tesaturi inflorate.

La Varanasi, fostul Benares, cel mai sacru oras de pe Gange si cel mai vechi din India, fluviul trece pe langa celebrele ghat-uri (trepte acoperite de apa care coboara spre locurile de scaldat) care marginesc malul pe o lungime de 3 km. Pelerini batrani si bolnavi spera sa moara la Varanasi, pentru ca aici Mama Gange elibereaza sufletul hindus din roata istovitoare a vietii – ciclul nesfarsit al nasterii si renasterii. Cadavrele sunt arse pe celebrul ghat in flacari, Manikarnika, pe ruguri de neem – lemn de santal – pazite zi si noapte de asa-numitii dom, oficianti ereditari ai terenului de incinerare. Toata noaptea, oameni sfinti incanteaza epopei stravechi pe malul fluviului.

Imediat sub Patna, fluviul coteste din nou spre sud, recapatand numele Bhagirathi langa barajul Farakka, la capatul deltei. Bratul estic, denumit tot Gange, isi continua cursul prin Bangladesh, dar denumirea bratului vestic se schimba din nou, in Hooghly; aceasta portiune este renumita pentru dificultatile pe care le intampina navigatorii si multi marinari si barcagii s-au inecat in apele sale. Pe o lungime de circa 80 km pe ambele maluri ale raului Hooghly, considerat de asemenea sfant, se intinde Calcutta, cel mai mare oras al Indiei, cu oraselele sale satelit. >n sfarsit, acest mare curs de apa ajunge in golful Bengal, unde se disperseaza in numeroasele guri ale deltei si in mlastinosul Sundarbarn.

Cu cei 2500 km ai sai, Gangele nu este unul dintre cele mai lungi fluvii din lume – atat Nilul, cat si Amazonul sunt de peste doua ori mai lungi – dar nici unul nu este mai venerat sau un izvor de inspiratie mai bogat. El a starnit imaginatia poetilor romani Vergiliu si Ovidiu si a poetului florentin medieval Dante, iar Alexandru cel Mare credea ca Gangele este limita universului. Englezul Sir John Mandeville, considerat un mare calator in epoca medievala (desi multe din relatarile sale se refereau la locuri legendare), spunea in cartea Calatoriile lui Sir John Mandeville, publicata in 1356, ca Gangele curge din paradis si ca in pietrisul sau se gaseste aur. Bine`nteles, hindusilor apele fluviului le ofera sansa de a dobandi fericirea vesnica.</p>

Vote it up
837
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza