Frumusetea nu e neaparat sanatate

Medicii spun ca sanatatea unei persoane nu trebuie constatata in functie de aspect, ci de factori interni
 

<p>Sase din zece participanti la un studiu au declarat ca pielea stralucitoare si parul lung sunt semne ale sanatatii, desi au recunoscut ca pot fi obtinute si cu produse cosmetice sau dermatologice.

Mereu coafate, cu pielea stralucitoare si trupurile tonice, celebritatile au fost considerate mereu un etalon de frumusete si bunastare, insa medicii spun ca sanatatea unei persoane nu trebuie constatata in functie de aspect, ci de factori interni, cum ar fi tensiunea sau nivelul colesterolului. In plus, sanatatea depinde si de obiceiurile alimentare si viciile persoanei, de aceea nu tot ce este frumos e neaparat un model de bunastare.

Concluziile acestea apartin unui grup de experti europeni care au facut un studiu printre peste 2.500 de persoane carora le-au aratat imagini cu o femeie si un barbat si le-au cerut sa spuna care dintre acestia cred ei ca este mai sanatos. Intr-o imagine era o femeie tanara, slaba, cu pielea bronzata, cu parul lung si blond, iar in cealalta era un barbat banal, cu cateva kilograme in plus si palid la fata.

62 la suta dintre cei chestionati au declarat ca femeia este cea sanatoasa, iar ulterior s-a dovedit ca se insala. Comparand rezultatele catorva analize simple, participantii la studiu au putut constata ca dintre cei doi subiecti barbatul este cel mai sanatos. Analizele la care au fost supusi cei doi au inclus verificarea colesterului si a glicemiei, masurarea tensiunii, daca beau alcool si fumeaza sau daca au alte vicii. Sase din zece participanti au declarat ca pielea stralucitoare si parul lung sunt semne ale sanatatii, desi au recunoscut ca pot fi obtinute si cu produse cosmetice sau dermatologice.

Dr. Andy Jones spune ca s-a impamantenit perceptia ca frumusetea si sanatatea sunt echivalente, insa acesta este doar un rezultat al campaniilor de marketing ale companiilor de cosmetice. Acestea si-au promovat mereu produsele asociindu-le cu un aspect plin de vitalitate, insa nu tot ceea ce pare proaspat si plin de viata e sanatos. "Sunt persoane carora li se ingrasa parul sau au matreata, dar acestea nu sunt neaparat semne ale unei boli, ci pot fi semne ale unei igiene necorespunzatoare. Daca se ingrijesc mai mult sau folosesc niste cosmetice mai scumpe isi pot schimba aspectul. Nu inseamna ca putem spune ca ar fi mai sanatoase decat inainte", explica dr. Jones.

Specialistul spune ca sunt unele afectiuni care nu lasa semne vizibile decat atunci cand sunt in faze foarte grave, de exemplu nivelul crescut al colesterolului. Specialistul a mai adaugat ca persoanele slabe sunt considerate de multe ori sanatoase sau frumoase, pentru ca acesta este standardul in aceasta perioada, insa poate fi o dovada de malnutritie sau ca persoana respectiva sufera de o tulburare alimentara, ori ca are probleme cu tiroida.</p>

Vote it up
188
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza