Friptura la cuptor cu legume

Aceasta reteta, gatita indelung la foc moderat, ofera o masa completa. Poate fi preparata dinainte, asa ca este foarte potrivita pentru o masa in familie.
 


Ingrediente:

1 lingura ulei de masline extra virgin, 1 kg bucata garf de vita dezosata,
circa 7,5 cm grosime, degresata si legata, 2 cepe mari tocate marunt, 1 tija de
telina tocata marunt, 3 catei de usturoi zdrobiti, 250 ml vin rosu sec sau vin
alb, 1 cutie rosii tocate (circa 225 g), 1 morcov mare dat prin razatoare, 1 lingurita
cimbru proaspat, tocat, 450 ml supa de vita preparata in casa, 600 g cartofi
noi curatati de coaja si taiati in sferturi, 340 g radacina de telina taiata
cubulete de 2,5 cm, 340 g napi taiati cubulete de 2,5 cm, 4 morcovi (circa 280
g in total) taiati rondele, sare si piper, 3 linguri patrunjel tocat.


Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 160 de grade Celsius. Se incinge uleiul intr-o
caserola mare, rezistenta la flacara. Se adauga carnea de vita si se rumeneste
la foc moderat-mare, timp de 6-8 minute, sau pana ce se rumeneste uniform. Se
scoate carnea din vas si se pune pe o farfurie. Se micsoreaza flacara la
moderat. Se adauga ceapa, tulpina de telina si usturoiul si se gatesc,
amestecand frecvent timp de 3 minute, sau pana cand ceapa incepe sa se inmoaie.
Se adauga apoi vinul si se lasa sa fiarba 1 minut, dupa care se adauga rosiile,
cu suc cu tot, si morcovul ras. Se fierbe totul inca 2 minute. Se readuce
carnea in caserola, impreuna cu sucul sau lasat in farfurie, si cu cimbrul
tocat. Se fixeaza o bucata de folie de aluminiu in jurul partii superioare a
carnii, intorcand colturile in asa fel incat sa nu atinga lichidul, apoi se
acopera caserola cu un capac, cat mai ermetic. Se introduce caserola in cuptor
si se lasa 2 1/2 ore. Cu circa 20 de minute inainte de sfarsitul timpului de
gatit, se da bulionul in clocot intr-o oala cu capac. Se adauga cartofii,
radacina de telina, napii si morcovii taiati rondele. Se acopera oala si se
fierb incet, timp de 12-15 minute, sau pana ce legumele incep sa se faca
fragede. Intre timp, se scoate carnea din caserola si se pune deoparte. Se
indeparteaza grasimea din lichidul de gatit cu o spumiera, apoi se face un
piure subtire din lichidul ramas si legumele din caserola, folosind un blender.
Se asezoneaza dupa gust. Se scurg cartofii si celelalte legume radacinoase,
pastrand lichidul. Se asaza in caserola un strat din aceste legume, deasupra se
pune carnea, iar in jurul acesteia se pun radacinoasele ramase si lichidul
pastrat. Peste toate acestea se toarna piureul-sos. Se acopera caserola si se
da iar la cuptor, timp de 20 de minute sau pana cand radacinoasele se fac
foarte fragede. Se scoate carnea pe un fund mare de lemn, se acopera si se lasa
sa se odihneasca 10 minute. Caserola, cu legumele si sosul, se pastreaza in
cuptorul incalzit la gradatia minima. Se transeaza carnea si se aranjeaza pe
farfurii calde, alaturi de legume si de sos. Se presara cu patrunjel si se
serveste imediat. Se serveste cu paine si salata mixta crocanta.


Timp de
preparare si gatit:

4 ore

Se obtin 6
portii.

Fiecare
portie contine 399 kcal; 43 g proteine; 12 g grasimi (din care 4 g grasimi
saturate); 33 g carbohidrati (din care 15 g zahar); 8 g fibre.

Avantaje:

- Napii sunt un membru al familiei cruciferelor. Sunt
o sursa buna de vitamina C si beta-caroten si una bogata in fitochimicale,
despre care se crede ca ofera protectie impotriva cancerului.

- Un cartof proaspat recoltat poate contine de zece
ori mai multa vitamina C decat unul care a fost depozitat o perioada.

Cateva idei:

- In loc de garf se poate folosi si o bucata de cap de
piept sau capac de pulpa.

- Orice resturi de friptura pot fi taiate cubulete sau
fasiute si amestecate cu acest sos sau/si cu un sos proaspat de rosii, si
servite alaturi de spaghete sau alt tip de paste.


- Poti inlocui carnea de vita cu o bucata fara os de
jambon afumat. Se caleste 1 ceapa tocata in 1 lingurita de ulei de masline
extra virgin, impreuna cu 2 catei tocati de usturoi (se omite tija de telina). Se
adauga vinul (folositi din cel alb) si jambonul (nu mai este nevoie sa fie
rumenit mai intai). Se omit rosiile, morcovul ras si cimbrul si se adauga 750
ml de bulion de legume (nesarat), 3 cuisoare, 1 1/2 lin-gurita de praf de
mustar si o fasie de coaja de portocala. Se acopera si se fierbe la foc mic 1
1/4 ore, adaugand legumele radacinoase dupa 25 de minute. Dupa ce carnea este
gata facuta, se pune pe un fund de lemn, ca in pasul 7. Se strecoara lichidul
de gatit si se indeparteaza grasimea, apoi se fierbe rapid pana se
concentreaza, ramanand doar 600 ml. Se adauga, amestecand, 2 lingurite de
amidon de porumb amestecat in prealabil cu 1 1/2 lingura apa rece si se fierbe
pana cand lichidul se ingroasa.

Finalul este identic cu cel din reteta principala.

Vote it up
169
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza