Friptura de vita cu bob si ciuperci

Legumele proaspete suculente sunt cea mai buna garnitura la friptura de duminica, rezultand o masa cu mai putine grasimi.

 

<p>Preparare: 40 de minute
La foc: 1 ora si 15 minute
Se obtin 4 portii

O portie contine:
Calorii 270
Glucide 5 g
Proteine 48 g
Grasimi 6 g (grasimi saturate 2 g)

Ingrediente

1 bucata de friptura de vita (capac), cam 750 g
250 g bob, curatat, decongelat daca a fost congelat
250 g diverse tipuri de ciuperci, cum ar fi galbiori, rascovi sau urechi de lemn
2 linguri sherry sau vin de Madeira
150-200 ml bulion de vita
Sare si piper negru

1. Se incalzeste cuptorul la 180 de grade. Se cantareste vita si se calculeaza timpul de gatire: pentru o carne in sange, 35 de minute per kg (15 minute la 0,454 g) plus 15 minute; pentru carne mediu facuta, 45 de minute per kg (25 de minute la 0,454 g) plus 20 de minute; pentru carne bine facuta, 55 de minute per kg (25 de minute la 0,454 g) plus 25 de minute. Se pune vita intr-o tava pentru cuptor si se coace.
2. Intre timp, se pune apa la fiert intr-o cratita mare, iar cand aceasta clocotes­te, se adauga bobul si se fierbe 5-10 minute, pana cand se inmoaie. Se scurge si se spala sub jet de apa rece. Cand s-a racit destul de mult, se indeparteaza pielita de pe boabe pentru a fi mai stralucitoare. Se lasa deoparte.
3. Se taie fin, sau se rup ciupercile. Se pun deoparte.
4. Cand friptura este gata, se scoate din tava de la cuptor si se pastreaza la cald cat timp se prepara ciupercile si sosul.
5. Se indeparteaza excesul de grasime din tava, iar aceasta se muta pe fla­cara mica. Se adauga ciupercile si se calesc pana devin moi.
6. Se face flacara mai mare si se adauga vinul de Madeira, amestecand bine. Cand alcoolul s-a evaporat, se adauga bulionul si se fierbe 10-15 minute pentru a obtine un sos cu consistenta unui sirop. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se adauga bobul si se incalzeste tot.
7. Se pun ciupercile si bobul pe un platou, iar deasupra lor friptura. Se taie carnea la masa, servindu-se cu ciuperci si bob.</p>

Vote it up
181
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza