Friptura de porc cu ghimbir

Clasica friptura de porc cu sos de mere are un gust deosebit in aceasta reteta inspirata din bucataria germana. Este absolut delicioasa servita cu cartofi copti in coaja si acompaniata de legume verzi de sezon.
 







Ingrediente:

900 g cotlet de porc fara os si piele, curatat de grasime, 3 mere de desert, 1
ceapa mica tocata marunt, 75 g prune tocate, 75 g biscuiti cu ghimbir zdrobiti,
1 galbenus de ou, 300 ml bulion de pui, 200 ml vin alb sec, 4 linguri ulei de
masline extra virgin, 900 g pastarnaci taiati in sferturi, 1 lingura miere, 500
g salote, sare si piper; pentru sosul de mere: 500 g mere curatate si tocate,
2,5 cm bucata radacina proaspata de ghimbir tocata marunt, 2 linguri zahar tos.


Preparare:

Se incinge cuptorul la 180°C. Se pune bucata de cotlet de porc pe un fund mare
de lemn, cu partea de pe care s-a indepartat pielea in sus. Se practica o
inci­zie pe lungimea bucatii de carne, des­pi­cand cam 2/3 din grosimea ei,
apoi se deschide aceasta ca o carte. Se curata de coaja si se toaca marunt unul
dintre mere, apoi se amesteca cu ceapa, prunele, biscuitii si galbenusul de ou
si se asezoneaza. Se intinde mix­tu­ra peste bucata de carne deschisa, apoi se
inchide "cartea" si se preseaza. Se leaga cu o sfoara subtire, pentru
a obtine o forma de rulou. Se pune ruloul, cu partea de pe care
   s-a indepartat pielea in sus, pe o tava de
copt; se toarna in tava bulionul de carne si vinul. Se acopera tava cu folie de
aluminiu, indoind marginile foliei peste cele ale tavii, ca sa se fixeze cat
mai bine. Se pune tava in cuptor si se lasa 2 ore. Dupa 45 de minute, se
incinge uleiul in o a doua tava de copt, timp de 5 minute, pe raftul de
deasupra celui pe care sta tava cu carne. Se adauga pastarnacii si se gatesc,
intorcandu-i o data sau de doua ori. Intre timp, se prepara sosul de mere. Se
pun merele, ghimbirul, zaharul si 2 linguri de apa intr-o craticioara mica. Se
acopera si se fierb incet, amestecand ocazional, timp de 10 minute. Se ia apoi
de pe foc si se pune deoparte. Cand carnea a stat 1 1/4 ore in cuptor, se indeparteaza
folia si se un­ge carnea cu miere. Se adauga salotele langa pastarnaci, se
amesteca si se continua gatitul. Cu circa 20 de minute inainte de sfarsitul
timpului de gatit, se curata si se feliaza foarte fin cele 2 mere de desert
ramase, apoi se adauga la legume. Se transfera carnea de porc pe un fund de
lemn, se acopera cu folie si se pastreaza calda. Se strecoara sucul ei intr-o
craticioara si se spumeaza de grasime. Se fierbe, amestecand constant, 2
minute. Se toarna apoi sosul de carne intr-o sosiera. Se taie carnea de porc si
se serveste imediat, impreuna cu legumele facute la cuptor, cu sosul de mere si
cel de carne.


Timp de
preparare:

1 1/4 ore


Timp de
gatit:

2 ore

Se obtin 6 portii.

Fiecare portie contine 391 kcal; 8 g proteine; 12 g
grasimi (din care 3 g grasimi saturate); 60 g carbohidrati (din care 43 g
zahar); 12 g fibre.

Avantaje:


- Prunele aduc o cantitate insemnata de fier, potasiu
si vitamina B6; mai contin de asemenea si fibre care previn constipatia.

Sucul de prune contine un ingredient
care are efect laxativ, de aceea unele persoane beau suc de prune in loc sa
manance fructul.

- Ghimbirul este un remediu pentru raul de calatorie
si pentru greturile de dimineata. Ajuta de asemenea la digestie, protejeaza
impotriva infectiilor digestive si respiratorii si previne flatulenta.

Cateva idei:

- In loc de cotlet proaspat de porc se poate folosi
cotlet afumat care are un gust mai dulce decat cel de jambon afumat. Cauta-l in
supermarketuri, la sectiunea produselor din carne, sau la macelarii.

- Condimenteaza carnea si sosul cu cardamom in loc de
ghimbir. In umplutura, inlocuiti biscuitii cu firimituri proaspete de paine si
folositi 85 g de caise uscate in locul merelor; adaugati si 4 pastai de
cardamom usor zdrobite, cat sa se desfaca. In sosul de mere inlocuiti ghimbirul
cu semintele de la 6-8 pastai de cardamom. Serviti porcul aromat cu cardamom
alaturi de legume condimentate si prajite: adaugati la pastarnac 500 g cartofi
curatati si taiati bucatele. Amestecati-i bine in uleiul fierbinte, apoi
presarati-i cu cate 1 lingurita de curcuma si seminte zdrobite de chimen
si coriandru.

- Ca alternativa la garnitura de legume, se prajesc la
foc iute, amestecand des, 500 g varza rosie taiata fasiute timp de 5 minute, in
1 lingura de ulei de floarea-soarelui. Se adau­ga 2 mere de desert taiate
cubulete, 3 linguri otet de vin, 3 linguri apa, 2 linguri mie­re, sare si
piper, dupa gust. Se amesteca aceste ingre-diente, se acopera, si se fierb 4-5
minute.

- In loc de legume prajite, se poate servi un piure de
telina. Se fierb 900 g radacina de telina taiata cubulete, timp de 15 minute,
apoi se sfarama si se face un piure, legandu-l cu

4 linguri de lapte. Se asezoneaza dupa gust.

Vote it up
157
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza