Friptura de caprioara cu pere

Carnea de caprioara are un gust complex si bogat, iar friptura preparata din muschi file este foarte frageda.
 


Ingrediente:
4 fripturi de caprioara, circa 140 g
fiecare, piper negru macinat grosier, 1 lingura ulei de masline extra virgin, 2
salote tocate marunt, 1 catel de usturoi zdrobit, 3 linguri vin de Porto, 120
ml supa de vita (preferabil preparata in casa ), 200 g afine proaspete sau
congelate, 2 pere de dimensiune medie, coapte dar ferme, 1 lingura zahar brun;
pentru roesti: 1 radacina de telina mica (circa 350 g), 2 cartofi dulci medii
(circa 400 g in total), 2 cartofi (circa 400 g in total), 1 nap mic (circa 400
g), 40 g unt, sare si piper.


Preparare:

La inceput se prepara rösti-ul. Se incalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius.
Se curata telina, cartofii dulci, napul si cartofii si se dau prin razatoare,
apoi se scurg si se indeparteaza excesul de lichid. Se pun radacinoasele rase
intr-un castron, se asezoneaza cu sare si piper si se amesteca bine. Se pune
jumatate din unt intr-o tigaie mare, termorezistenta, sau o tava de copt
rotunda, de 25 cm diametru. Se incinge vasul in cuptor timp de 3-4 minute, sau
pana cand untul incepe sa sfaraie, apoi se scoate si se adauga legumele rase. Se
preseaza pe fundul vasului, ca sa formeze un strat uniform si compact. Se presara
deasupra untul ramas, sub forma de bucatele, apoi se acopera cu folie metalica.
Se coace 15 minute. Se indeparteaza apoi folia si se coace inca 20-25 de
minute, sau pana ce suprafata roesti-ului se rumeneste. Cat timp se coace
rösti-ul, se sterg feliile de carne prin tamponare cu prosoape de hartie. Se
incinge uleiul intr-o tigaie teflonata, se adauga carnea si se prajeste la foc
moderat-iute timp de 3-4 minute pe fiecare parte. La mijloc, carnea va fi in
sange. Se scot feliile de carne si se pastreaza la cald. Se adauga salotele si
usturoiul in tigaie si se calesc, amestecand continuu, 1 minut. Se adauga vinul
si se da in clocot, amestecand bine ca sa se antreneze reziduurile din tigaie. Se
adauga bulionul si afinele si se gatesc la foc moderat timp de 5 minute, sau
pana cand fructele se inmoaie si se desfac. Intre timp, de descojesc perele si
se taie in sferturi, dupa care se indeparteaza cotoarele. Se adauga in vas si
se incing timp de 2-3 minute. Se adauga zaharul si se asezoneaza dupa gust. Se
culege sucul scurs din carne si se adauga la sos; se amesteca cu grija. Se
scoate rösti-ul si se taie felii, ca o tarta. Se servesc rösti-ul, fripturile
si perele impreuna, pe farfurii incalzite, iar sosul se toarna deasupra si in
jurul lor.


Timp de
preparare si gatit:

circa 1 1/4 ore

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 515 kcal; 37 g proteine; 14 g grasimi (din care 7 g grasimi
saturate); 58 g carbohidrati (din care 25 g zahar); 12 g fibre.

Avantaje:

- Cartofii dulci sunt o excelenta sursa de
beta-caroten. Mai contin si cantitati importante de vitamina C si potasiu; de
asemenea, continutul lor de vitamina E este mai mare decat al oricaror
vegetale.

- Afinele sunt bogate in vitamina C care intareste
sistemul imunitar si este recunoscuta ca actionand impotriva infectiilor
tractului urinar, cum ar fi cistita. Ultimele cercetari par a sugera ca
vitamina C protejeaza si impotriva infectiilor la rinichi sau prostata, si
previne aparitia pietrelor la rinichi.

O idee:

- In loc de carne de caprioara se poate folosi pulpa
de miel, gatita in mod similar. Coacazele sunt acompaniamentul traditional
pentru carnea de miel, asa ca inlocuieste afinele cu 200 g de coacaze proaspete
sau congelate. Foloseste vin rosu in loc de Porto si bulion de miel in locul
celei de vita. La pasul 5 adauga in sos 1 lingura de rozmarin proaspat, tocat,
si 1 lingurita jeleu de coacaze, impreuna cu sarea si piperul (se omite
zaharul). Se amesteca cu grija, pana ce se dizolva jeleul de coacaze.

Vote it up
104
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza