Friptura cu piper si piure de cartofi si praz

Friptura presarata cu piper si fripta rapid merge bine cu piure de cartofi amestecat cu praz si mustar.
 


Ingrediente:

2 linguri boabe de piper negru sau piper de culori diferite, macinate grosier,
4 felii de muschi de vita, groase de 2,5 cm (circa 140 g) si degresate, 1
lingura ulei de masline extra virgin, patrunjel tocat sau frunze proaspete de
chives rupte bucatele, pentru garnisit; pentru piureul cu praz si mustar: 900 g
cartofi fainosi, curatati si taiati bucatele, 2 linguri ulei de masline extra
virgin, 200 g praz tanar tocat marunt, 120 ml lapte, 1 lingura mustar cu boabe,
25 g unt, sare si piper.


Preparare:

Se fierb mai intai cartofii pentru piure. Se pun intr-o oala si se toarna peste
ei apa clocotita, cat sa-i acopere bine. Se da din nou in clocot, apoi se
micsoreaza flacara si se fierb cartofii 15-20 de minute, sau pana cand sunt
foarte fragezi. ~ntre timp, se intind pe o farfurie boabele de piper, macinate
mai mare, si se preseaza peste ele feliile de carne, astfel ca sa fie acoperite
cu sfaramaturi de piper in mod uniform, pe ambele fete. Se pune carnea
deoparte. Se incinge uleiul intr-o tigaie teflonata. Se adauga prazul si se
caleste 3-5 minute, amestecand constant, pana ce se fragezeste. Se scurge apoi
pe prosoape de hartie. Se incalzeste laptele intr-o craticioara mica, pana se
infierbanta. Cand cartofii s-au fiert, se scurg scuturand sita pentru a
indeparta orice exces de apa, apoi se readuc in oala. Se toarna laptele
fierbinte peste ei si se sfarama, amestecand, pana se obtine o pasta omogena,
fara cocoloase. Se adauga prazul, mus­ta­rul si untul, apoi se asezoneaza, dupa
gust, cu sare si piper. Se amesteca bine, se acopera si se pune piureul
deoparte, la cald. Se incinge un gratar de fonta, la foc iute. Se unge gratarul
cu ulei, apoi se micsoreaza putin flacara. Se pun fripturile pe gratar si se
frig 3 minute pe fiecare par­te daca le doriti in sange, 3 1/2 minute pentru medium-rare,
4 minute pentru medium si 5 minute daca le preferati bine facute. Se asaza
fripturile pe farfurii incalzite, alaturi de piure. Se toarna peste piure
sucurile ramase pe gratar si se presara carnea cu patrunjel sau arpagic tocat. Se
serveste imediat. Se serveste friptura cu legume verzi, de sezon, cum ar fi
fasole verde frantuzeasca sau broccoli.

Se obtin 4 portii.


Timp de
preparare si gatit:

circa 1 ora

Fiecare
portie contine 465 kcal; 37 g proteine; 18 g grasimi (din care 8 g grasimi
saturate); 42 g carbohidrati (din care 4 g zahar); 4 g fibre.

O idee:

- Cotletele de vitel pot fi gatite in acelasi fel. Folositi
4 cotlete, groase de 2 cm, circa 250 g fiecare. Aceasta greutate include si
osul; ar trebui sa fie circa 140 g de carne. Se ung cotletele cu ulei si se
asezoneaza cu sare si piper ma­cinat fin, omitand boabele de piper macinate
grosier. Se frig ca mai sus, 3 minute pe fie­care parte daca le doriti in
sange, 3 1/2 minute pentru medium-rare, 4 minute pentru medium si 5 minute daca
le preferati bine facute.

Avantaje:

- Prazul adaugat la piureul de cartofi nu numai ca
imbunatateste gustul acestuia, dar are un aport de vitamine B1, B6 si folati. Daca
includeti si partea verde a prazului, aceasta va aduce vitamina A. Mancat in
mod regulat, prazul reduce riscul bolilor de inima si al infarctului.

Vote it up
170
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza