Frigarui din peste-calugar si creveti cu salsa de rosii

Un exemplu din bucataria de pe coasta americana a Pacificului sunt aceste frigarui din peste-calugar si creveti, servite cu un sos proaspat in stil mexican.

Foto: The Reader's Digest Association, Inc./GID

 

<p>Timp preparare: 40 de minute, plus 1 ora pentru marinare
La foc: 6-8 minute
Se obtin 4 portii

O portie contine:
Calorii 167
Glucide 4 g
Proteine 29 g
Grasimi 4 g (grasimi saturate 1 g)

Ingrediente:
1 bucata dinspre coada de peste-calugar, cam 700 g
4 creveti mari sau 8-12 creveti mici, cruzi, in total 100 g
1 catel de usturoi, zdrobit
1 lingurita piure de ghimbir sau ghimbir ras
1 ardei iute verde, fara seminte si tocat fin
1 lingura ulei de floarea-soarelui
sau ulei de alune
Sare si piper negru
Pentru salsa:
500 g rosii prunisoare
2 lingurite seminte de coriandru
1 ardei iute verde, fara seminte, tocat fin
1 catel de usturoi, zdrobit
1 fir de citronella, fara frunzele exterioare, tocat foarte fin
Sucul de la 1 lamaie verde
felii de lamaie verde pentru garnitura

Preparare
1. Se spala pestele cu apa rece, apoi se zvanta cu servetele de hartie si se curata de membrana de culoare gri. Se taie carnea pestelui in doua bucati lungi pornind de-a lungul coloa­nei. Fiecare bucata se taie apoi in 8-12 bucatele egale ca marime.
2. Se curata crevetii, indepartandu-se capetele si picioarele, dar se lasa cozile pe cat este posibil. Se despica cu un cutit ascutit spatele fiecarui crevete si se extrage tubul digestiv. Se clatesc si se zvanta cu servetele de hartie.
3. Se amesteca usturoiul, ghimbirul si arde­iul iute cu uleiul, intr-un castron ma­re. Se adauga pestele-calugar si cre­vetii si se amesteca bine. Se acopera cu folie transparenta si se lasa la rece timp de 1 ora. Daca se folosesc tepuse din lemn pentru frigarui, se tin cel putin 30 de minute in apa rece, inainte de a fi folosite.
4. Intre timp, se prepara sosul. Se acopera rosiile cu apa fiarta si se lasa 1 minut. Se scot si se descojesc, se curata de seminte si se taie cat mai mic, rezultand un piure cu mici bucatele in el. Acest piure se face manual, si nu cu un mixer sau blender.
5. Semintele de coriandru se prajesc fara ulei intr-o tigaie cu fundul gros la foc puternic, timp de cateva secunde pana incep sa degaje aroma. Dupa prajire se zdrobesc intr-un mojar sau intr-o rasnita pentru condimente. Se adauga apoi coriandrul la piureul de rosii. Se inglobeaza ardeiul iute, usturoiul, citronella si sucul de lamaie verde si se potriveste de sare si piper. Se acopera si se lasa la rece 30 de minute sau chiar mai mult.
6. Se incinge gratarul din cuptor la mediu spre tare. Se pregatesc frigarui cu peste si creveti si se rumenesc 3-4 minute pe fiecare parte, pana cand crevetii capata o culoare roz si carnea lor devine ferma, insa atentie sa nu se friga mai mult decat trebuie. Se sareaza si se pipereaza, se orneaza cu sferturi de lamaie verde si se servesc cu salsa alaturi.

Varianta: frigaruile vor fi mai gustoase daca se frig pe un gratar cu carbuni, astfel capatand o aroma de fum. De asemenea se pot frige si pe o tigaie, la flacara potrivita spre puternica.</p>

Vote it up
186
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza