Fosfatii rup oasele

 




Fosfatii rup oasele



Consumul a mai mult de 70
de grame de fosfor pe zi este sinonim cu aparitia densitatii osoase scazute,
pentru ca fosfatii impiedica fixarea calciului in oase. Cum fosforul este
prezent in foarte multe produse, doza se depaseste cu usurinta.


Fosfatii sint aditivi
alimentari utilizati de industria alimentara ca agenti de reglare a aciditatii,
ca emulsifianti sau ca agent de ingrosare in special in produsele din carne.
Rolul lor este de a imbunatati textura alimentelor si de a ameliora efectele
antioxidantilor. Fosfatii cresc capacitatea de retentie a apei in produsele de
carne, motiv pentru care sint foarte des intilniti in mezeluri. De asemenea,
fosfatii se gasesc foarte des si in produsele de tip brinza topita, unde sint
folositi pentru reglarea aciditatii si pentru a-i da consistenta dorita.


Uneori fosfatii nu se
regasesc pe eticheta produselor alimentare. Este cazul fosfatului tripotasic E
340, care se foloseste impreuna cu acizi grasi ca agent antimicrobial pentru
produsele din carne de pasare. 



Cum ii recunoastem


Pe etichetele alimentelor
poti gasi fosfatii sub mai multe forme: E 339 fosfati de sodiu, E 340 fosfati
de potasiu, E 341 fosfati de calciu, E 342 fosfati de magneziu, E 450 vii
difosfat biacid de calciu (pirofosfat de calciu acid), E 450 vi difosfat calcic
(pirofosfat de calciu), E 450 iv difosfat potasic, E 450 i difosfat dipotasic,
E 450v difosfat tetrapotasic (pifofosfat de potasiu), E 450 iii difosfat
tetrasodic (pirofosfat de sodiu), E450 ii difosfat tetrasodic, E 451 ii
trifosfat pantapotasic (tripolifosfat de potasiu), E 451 i trifosfat pentasodic
(tripolifosfat de sodiu), E 452 iv polifosfat calcic (polimetafosfat), E 452
iii polifosfat calco-sodic, E 452 ii polifosfat potasic si E 452 i polifosfat sodic
(hexametafosfat de sodiu, sare graham).


Fosfatii se mai gasesc
intr-o serie de alte produse. E 340 fosfat de potasiu poate fi folosit impreuna
cu fosfati de amoniu si uree in solutii de fertilizare si in produsele din
tutun. E 452 trifosfatul de sodiu il poti gasi foarte des pe etichetele
detergentilor de uz casnic.


E 341 fosfati de calciu
sint utilizati in industria stomatologica pentru remineralizare, dar si ca
hrana pentru pasari. 



Efectele asupra sanatatii


Principalul efect negativ
al fosfatilor este dezechilibrarea balantei calciu-fosfor, care in timp duce la
probleme foarte grave: osteoporoza, depuneri anormale de calciu- osteofite,
cioc de papagal. Un consum foarte mare de fosfor impiedica fixarea calciului in
oase, iar acestea devin cu timpul foarte fragile. Problemele pot aparea chiar
la virste fragede, de aceea, trebuie urmarita cu atentie alimentatia copiilor,
mai ales ca fosforul se poate ingera si din multe surse naturale.


De asemenea, persoanele
care consuma alimente care au in compozitie fosfor pot avea probleme
stomatologice grave, pentru ca acesti aditivi afecteaza chiar si dantura.

Doza zilnica admisa
aprobata de JEFCA (forum mondial care reglementeaza utilizarea aditivilor
alimentari) este de 70 mg/kg corp pentru toate sursele de fosfor. De aceea,
este foarte important sa contabilizezi cu atentie cantitatea de fosfor ingerata
pe parcursul unei zile pentru a nu depasi doza recomandata.


Sursa: Jurnalul National

Vote it up
220
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza