Ficat de vitel cu rigatoni, broccoli si portocale

Savureaza delicatul gust al ficatului de vitel si al floretelor de broccoli, la care se adauga un subtil accent de usturoi si prospetimea gustului dulce al portocalelor.
 


Ingrediente:

300 g ficat de vitel, 2 portocale mari, 400 g rigatoni, penne sau alte paste de
dimensiuni similare, 250 g broccoli taiati bucati de 2,5 cm, 2 linguri de ulei
de masline extra virgin, 1 catel de usturoi zdrobit, 1 ardei iute rosu curatat
de seminte si tocat marunt, 4 linguri vin Marsala sau Xeres, 1 lingura otet
balsamic, 2 lingurite unt, sare si piper, 1 lingurita seminte de coriandru
prajite si sfaramate, pentru ornat.


Preparare:

Se taie ficatul fasii late de 1 cm si lungi de 5-6 cm. Se curata coaja uneia
dintre portocale, in fasii scurte; se pun fasiutele deoparte. Se descojesc apoi
ambele portocale si se desfac feliutele deasupra unui castronel, ca sa nu se
piarda sucul. Se pastreaza 12 feliute de portocala, cele mai frumoase, iar
restul se storc in castronel, cat sa se obtina in total circa 5 linguri de suc.
Se pun pastele intr-o oala cu apa clocotita, se fierb 10 minute, apoi se adauga
broccoli si se mai fierb inca 2-3 minute, sau pana ce atat pastele, cat si
broccoli sunt al dente. Cat timp se fierb pastele cu broccoli, se incinge 1
lingura de ulei intr-o tigaie indeajuns de mare ca sa se poata praji ficatul,
asezat intr-un singur strat. Se presara in tigaie usturoiul si ardeiul iute si
se amesteca bine, la foc moderat, timp de 1 minut. Se adauga ficatul si se
amesteca totul bine timp de 1 minut, sau pana ce ficatul incepe sa se
rumeneasca. Se adauga atunci vinul, coaja si sucul de lamaie si se gateste inca
1 minut. Se scurg pastele si broccoli si se readuc in oala, fara ca aceasta sa
fie pusa pe foc. Se scoate ficatul din sos si se adauga la ames­tecul de paste
si broccoli, impreuna cu 1 lin­gu­ra de ulei, sare si piper. Se amesteca bine.
Se da sosul in clocot si se fierbe pana se evapora jumatate din el. Se adauga
otetul si untul pentru a imbogati sosul si a-l face mai lucios. Se adauga apoi
feliutele de portocala si se incing 30 de secunde, apoi se toarna sosul peste
ficat, paste si broccoli; se amesteca cu grija. Se presara cu seminte de
coriandru si se serveste imediat.


Timp de
preparare si gatit:

40 de minute

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 546 kcal; 30 g proteine; 13 g grasimi (din care 3 g grasimi
saturate); 84 g carbohidrati (din care 10 g zahar); 6 g fibre.

Avantaje:

- Portocalele sunt recunoscute pentru continutul
ridicat de vitamina C (54 mg la 100 g). Vitamina C este una dintre vitaminele
solubile in apa care nu pot fi stocate de organism, astfel ca este extrem de
important ca sa se consume zilnic fructe si legume continand vitamina C. Dupa
cum au descoperit oamenii de stiinta, aceasta vitamina previne, prin puternica
sa actiune antioxidanta, un mare numar de boli de­ge­ne­ra­tive, cum ar fi
bolile de inima si cancerul.

- Unele studii au aratat ca ardeiul iute reduce
nivelul de colesterol din sange. Exista dovezi ca ardeii iuti previn ulcerul
gastric protejand stomacul de actiunea produselor iritante, cum ar fi alcoolul
si aspirina.

Cateva idei:

- Daca nu vrei sa folosesi vin, Marsala sau Xeres,
folositi bulion de pui sau apa in care au fiert pastele.

- In loc de ficat de vitel se poate folosi cel de miel.
Este mai ieftin, dar la fel de hranitor.

- Ca sa prepari ficatei de pui cu rigatoni si praz,
folositi 300 g ficatei, taiati bucati de 2,5 cm. Se incinge 1 lingura de ulei de masline extra
virgin intr-o tigaie mare si adanca, se adauga 1 ceapa taiata rondele subtiri
si se caleste 3 minute. Se adauga 100 g castane de apa tocate si se gatesc 2
minute, apoi 1 cutie de rosii tocate, circa 225 g, cu suc cu tot, si 1/2
lingurita zahar. Se asezoneaza, dupa gust, cu sare si piper, se acopera si se
fierbe totul incet, timp de 10 minute. Intre timp se fierb pastele, adaugand,
cu 3-4 minute inainte de final, 400 g praz taiat rondele subtiri. Se incing 2
linguri de ulei de masline extra virgin cu 15 g unt intr-o tigaie mare. Cand
spumeaza, se adauga ficateii de pui, intr-un singur strat, si se presara cu 2
linguri de frunze proaspete de cimbru tocate. Se lasa cat sa se rumeneasca
ficateii, fara sa se amestece, circa 2 minute. Se intorc ficateii si se prajesc
alte 2 minute, apoi se asezoneaza dupa preferinta. Se scurg pastele si prazul,
se pun intr-un platou adanc, se toarna peste ele sosul de rosii iar deasupra se
asaza ficateii.

Vote it up
162
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza