Femeile cu studii superioare contribuie la cresterea sperantei de viata a partenerilor

Femeile cu studii superioare influenteaza in sens pozitiv atat sansele proprii de a avea o viata lunga, cat si pe cele ale partenerilor de viata, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii suedezi, publicat in revista Epidemiology and Community Healthcare, informeaza bbc.co.uk.
 

<p>Un barbat a carui partenera de viata a absolvit doar scoala generala se confrunta cu un risc cu 25% mai mare de a deceda prematur, comparativ cu cel a carui partenera a urmat studii universitare.

Autorii studiului considera ca femeile cu studii superioare par sa inteleaga mai bine diversele semnale ale starii de sanatate transmise de membrii familiilor lor. Studiul a fost realizat pe un esantion de 1,5 milioane de voluntari suedezi, cu varstele cuprinse intre 30 si 59 de ani.

In cazul barbatilor, insa, potrivit aceluiasi studiu, veniturile obtinute si statutul lor social sunt factorii care influenteaza durata de viata a partenerelor de viata. Cercetatorii au analizat datele culese in 1990 in timpul unui recensamant suedez si au monitorizat pana in 2003 participantii la studiu, colectand informatii legate de cauzele deceselor unora dintre subiecti - cancer, maladii cardiovasculare si atacuri cerebrale.

Educatia si statutul social al unei femei sunt mai importante pentru speranta de viata a unui barbat decat propriul sau nivel de educatie. Totodata, nivelul educatiei unei femei influenteaza mortalitatea in randul reprezentantelor sexului frumos. Femeile care au absolvit doar scoala generala sunt cu 53% mai expuse riscului de deces prematur, comparativ cu femeile care au absolvit o facultate.</p>

Vote it up
232
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza