FEMEIA CARE SCHIMBĂ FAȚA HOCHEIULUI

 

Cu 20 de ani în urmă, Marlene Ross era doar o artistă care se străduia să supraviețuiască făcând caricaturi şi portrete în localitatea Merrickville, din provincia canadiană Ontario. La un moment dat a început să folosească bidoane de lapte, chitări şi sticle de vin în loc de hârtie sau pânză. „Am devenit cunoscută ca artista care picta pe orice“, îşi aminteşte ea zâmbind.

Când un jucător de la echipa locală de hochei a rugat-o să-i picteze casca de portar, totul s-a schimbat. Ross consideră acea primă comandă drept „un accident fericit“. La scurt timp, primea telefoane de la marile echipe de hochei. Ron Hextall, pe atunci portar la echipa Quebec Nordiques din Liga Națională de Hochei a Canadei, a comandat o pictură pentru masca sa. Ea i-a pictat un urs polar care îşi arată colții, pentru a ilustra stilul agresiv al lui Hextall.

Acum Ross, care tocmai a împlinit 40 de ani, locuieşte lângă Brockville, în Ontario, într-o casă declarată monument istoric, care oferă o privelişte superbă asupra canalului maritim St. Lawrence. Este vestită ca femeia din spatele celor mai celebre căşti de portar.

A proiectat şi pictat diverse modele pentru peste 50 de portari, printre care Grant Fuhr, Curtis Joseph, Jeff Hackett, Martin Brodeur și David Aebischer. Creațiile ei pline de culoare au fost expuse la Cupa Mondială şi la competițiile de la Jocurile Olimpice, de către Manon Rhéaume, prima femeie care a jucat într-un meci de hochei profesionist (a fost un meci demonstrativ al Ligii Canadiene de Ho- chei). Căștile ei se poartă şi pe patinoarele pentru amatori şi apar și în filmele de la Hollywood – cum e Sudden Death (Moarte instantanee), unde o astfel de cască e purtată de actorul principal, nimeni altul decât Jean-Claude Van Damme.

Artista se consultă cu starurile din hochei pentru a crea măşti care să le reflecte gusturile şi echipa din care fac parte. Roberto Luongo, de exemplu, portarul echipei Vancouver Canucks, poartă o creație a lui Ross în care apare personajul Johnny Canuck ținând o crosă de hochei. Ross spune despre creațiile ei: „Sunt reflectări ale personalității jucătorilor. Trebuie să îi reprezinte pe cei care le poartă“.

Ross pictează măştile manual, în atelierul ascuns în spatele casei sale, departe de strigătele fanilor pictați pe față şi de zgomotul croselor care lovesc pucul pe gheață. Ea foloseşte un amestec special de vopsele, descris ca „un secret al succesului“. Acesta împiedică degradarea modelelor. Soțul ei, John, un fan înfocat al acestui sport de iarnă, administrează partea comercială a firmei Marlene Ross Designs. Cei doi se ocupă de asemenea și cu creşterea fiicei lor, Jordan, şi cu susținerea clubului local de hochei pentru juniori, Brockville Braves Junior A. Ross investeşte din timpul şi din ideile sale în pictarea măştilor aduse de portarii echipei. Tot ea îngenunchează pe gheață pentru a picta logoul echipei pe terenul local.

Dar nu e cazul să o întrebi amănunte despre clienții ei faimoşi. Urmăreşte doar ocazional meciurile naționale la televizor, preferând mai degrabă să le vadă din tribună atunci când poate. „Ar fi inutil să încerc să ascund faptul că încă mai am de învățat destule despre hochei“, mărturiseşte ea. Faptul că nu este un fan înfocat, îi face însă munca mai uşoară. „În felul acesta, nu sunt părtinitoare“, spune ea.

1. David Aebischer, Montreal Canadiens

2. Curtis Joseph, Toronto Maple Leafs

3. Alex Auld, Boston Bruins

4. Curtis Joseph, St. Louis Blues

5. J.S. Giguere, Anaheim Ducks

6. Cristobal Huet, Montreal Canadiens

7. Marc Denis, Tampa Bay Lightning

8. Roberto Luongo, Vancouver Canucks

9. Mike Smith, Dallas Stars

10. Marc-Andre Fleury, Pittsburgh Penquins

Vote it up
Votează
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza