Exista o legatura intre depresie si mortalitate in randul bolnavilor de cancer

Bolnavii de cancer care sufera de depresie se confrunta cu un risc crescut de deces
 

<p>Bolnavii de cancer care sufera de depresie se confrunta cu un risc crescut de deces fata de pacientii cu o buna sanatate mintala, potrivit unui studiu publicat in revista Cancer, informeaza AFP.

Acest studiu a relevat faptul ca rata mortalitatii provocate de cancer este cu pana la 25% mai mare in randul pacientilor care prezinta simptome depresive si cu 39% mai mare atunci cand depresia este confirmata de medici, indiferent de gravitatea acesteia, potrivit unui studiu publicat in revista Cancer, editata de American Cancer Society.

"Este posibil sa prezici mortalitatea in aceste doua grupuri", a declarat Jillian Satin, de Universitatea British Columbia, coordonatorul acestui studiu.

Oamenii de stiinta au subliniat astfel importanta continuarii cercetarilor asupra legaturii dintre cancer si starea mintala a pacientului, iar primele rezultate demonstreaza deja faptul ca oncologia si psihologia sunt strans corelate.

Acest studiu a fost prezentat ca o lucrare de ansamblu, denumita meta-analiza, alcatuita din 26 de studii anterioare asupra efectelor depresiei in dezvoltarea cancerului si asupra sanselor de supravietuire a 9.417 pacienti care au participat la cercetare.

Specialistii au dorit sa stie daca pacientii se imbolnavesc de depresie din cauza cancerului sau daca aceasta maladie provoaca o crestere a mortalitatii in randul pacientilor bolnavi de depresie.

Cercetatorii canadieni spun ca nu au dovezi clare in sprijinul ideii ca depresia provoaca decesul, insa studiul lor sugereaza aceasta posibilitate.

Potrivit unui alt studiu recent, pacientii depresivi suferind de probleme coronariene se confrunta cu un risc de doua ori mai mare de deces premature.</p>

Vote it up
125
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza