Exclusiv online: Cand joaca devine rentabila

Iti mai amintesti cat de activ erai odata? Iata cum poti reveni la bunele obiceiuri de odinioara.
 

In serialul de televiziune "Familia Brady",
difuzat la sfarsitul anilor '60 in Statele Unite, era vorba despre o familie
tipic americana. Se reuneau in jurul mesei ca sa manance cotlete de porc cu sos
de mere si sa palavrageasca despre reusitele si esecurile din ziua respectiva,
se plimbau cu bicicleta sau se jucau cu mingea in curtea din spate. Sau mergeau
cu cortul, se intreceau intre ei cine sare mai repede bagat intr-un sac,
calareau pe magarusi in Marele Canion sau pur si simplu coborau in fuga scarile
casei, pentru a raspunde la telefon. Este clar ca oamenii se miscau mai mult
(si mancau mai sanatos) in acele timpuri care au precedat epoca telefoanelor
mobile si a computerelor.

Astazi, multi isi amintesc cu nostalgie cum isi petreceau
timpul liber inainte ca jocurile video sa inlocuiasca maidanurile unde se batea
mingea, iar fast-food-ul sa ia locul reuniunilor de cina in familie. Daca
privim spre trecut, avem de invatat despre cum sa mancam mai sanatos si sa
slabim.


Avantajul mancarii gatite in casa

Obiceiul de a lua cina in familie este pe cale de
disparitie, el pierzand 33% din notorietate in ultimii 30 de ani.
Rezultatul este evident: "Consumam mai multe calorii si facem mai putina
miscare decat generatiile anterioare", spune doctorul Lawrence Cheskin,
directorul Centrului Johns Hopkins pentru controlul greutatii corporale. "Supradimensionarea portiilor de mancare duce la supradimensionarea
noastra ca persoane."

Pe langa beneficiile emotionale pe care le ofera masa in
familie, cel mai mare avantaj este controlul - atat al calitatii, cat si al
ingredientelor si portiilor de mancare. In 1970, americanii cheltuiau 34% din fondurile alocate hranei in restaurante.
  Astazi, procentul se apropie de 50 la suta. "Iar
portiile servite in restaurante au crescut semnificativ", spune dr. Lisa
Young, nutritionist, profesor asistent la Universitatea din New York si
autoarea cartii
Ghicitorul de portii. In urma cercetarilor efectuate, Young a
ajuns la concluzia ca portiile de mancare din restaurantele americane sunt de
doua pana la opt ori mai mari decat cele obisnuite.

Mancatul la volan sau in fata televizorului are un alt efect colateral
nesanatos. Atunci cand atentia ne este distrasa, nu ne dam seama cat de mult
bagam in gura. In schimb, in timpul meselor in familie, atunci cand ne oprim
din mancat pentru a sta de vorba, inghitim mai lent, permitand astfel
stomacului sa trimita catre creier semnale de satietate.

Vote it up
723
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza