Excesul de dulciuri in copilarie favorizeaza aparitia violentei la maturitate

Copiii care mananca dulciuri in fiecare zi se confrunta cu un risc crescut de a avea un comportament violent la maturitate, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Cardiff din |ara Galilor (Marea Britanie), publicat in British Journal of Psychiatry.Foto: Reader’s Digest
 

<p>Potrivit autorilor, acest studiu este primul care analizeaza efectele alimentatiei copiilor asupra aparitiei caracterului violent la varsta adulta.

Efectuat pe un esantion de 17.415 britanici nascuti in 1970, acest studiu interdisciplinar pe termen lung a demonstrat ca tinerii care, pana la varsta de 10 ani, au mancat dulciuri zilnic se confrunta cu probabilitati mai mari de a fi condamnati pentru comiterea unor violente, atunci cand ajung la o varsta cuprinsa intre 29 si 34 de ani.

Oamenii de stiinta au remarcat faptul ca, dintre persoanele violente care se inscriu in aceasta transa de varsta, 69% au mancat ciocolata si alte tipuri de dulciuri aproape in fiecare zi in copilarie, iar in cazul adultilor non violenti, doar 42% au primit o doza zilnica de dulciuri atunci cand erau mici.

"Cea mai buna explicatie a noastra este ca, atunci cand li se ofera copiilor, zilnic, ciocolata sau alte dulciuri, ei nu mai invata sa aiba rabdare inainte de a obtine ceea ce vor", iar acest lucru ii impinge spre "un comportament impulsiv, puternic asociat cu delincventa", a declarat Simon Moore, coordonatorul echipei de cercetatori.

Alocarea mai multor resurse pentru imbunatatirea alimentatiei copiilor ar putea avea un efect benefic asupra sanatatii acestora si ar putea conduce la reducerea agresivitatii, au concluzionat autorii studiului.

Potrivit acelorasi cercetatori, legatura dintre consumul de dulciuri in copilarie si comportamentul violent la maturitate ramane valabila si dupa corectarea celorlalti factori de influenta.

Aceste concluzii nu se bucura, insa, de o apreciere unanima. Julian Hunt, purtatorul de cuvant al Federatiei britanice a industriei alimentare si a bauturilor (FDF), considera ca acest studiu este fie "o absurditate completa", fie "o gluma de 1 Aprilie extrem de neinspirata".

"Comportamentele antisociale reies din factori sociali foarte profunzi si din factori de mediu, precum o educatie deficitara, o lipsa a autoritatii parentale, si nu au de fapt nicio legatura cu mancatul de bomboane in copilarie", a adaugat oficialul britanic.</p>

Vote it up
130
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza