Europeanul Anului 2010 este o romanca

Pentru lupta sa neobosita impotriva prostitutiei juvenile, Iana Matei este desemnata “Europeanul Anului” foto: Alex Galmeanu
 

<p>De la o adresa secreta din Pitesti, prin intermediul organizatiei sale, “Reaching Out, Iana Matei”(50 de ani) isi dedica  si isi risca  viata pentru salvarea copiilor care cad victime traficantilor de fiinte umane. Pentru lupta ei neobosita impotriva acestei cumplite forme de sclavie moderna,  juriul format din cei 19 editori europeni ai revistei Reader’s Digest a desemnat-o pe Iana drept “Europeanul Anului 2010”. In cei 15 ani de traditie a acordarii acestei distinctii, anul acesta, pentru prima data ii este acordata unui roman. 

“Este foarte important ca o revista de talie mondiala, cum este Reader’s Digest, recunoaste  ca traficul de fiinte umane si exploatarea femeilor sunt probleme importante. Pe aceasta cale doresc sa  multumesc revistei Reader’s Digest, in numele victimelor cu care lucram si ma simt onorata sa accept aceasta distinctie”, declara Iana Matei.

Prin efortul ei de a salva multe tinere fortate sa se prostitueze, Iana Matei, contribuie, astfel, la rezolvarea unei uriase probleme internationale. Potrivit datelor UNICEF, aproximativ doua milioane de copii din intreaga lume cad victime comertului sexual. Organizatia franceza pentru drepturile omului Terre des Hommes estimeaza ca un numar de 6.000 de copii cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani sunt traficati in fiecare an din Europa de Est catre tari occidentale.

“Sute de fete din tari Est Europene, inclusiv Romania, sunt fortate sa se prostitueze in tarile occidentale mai bogate, dupa ce se lasa cu naivitate atrase aici de promisiunea unor locuri de munca ce apoi se dovedesc a fi adevarate capcane.”, mai spune Iana Matei. “Tinute prizoniere, supuse la abuzuri si obligate sa intretina raporturi sexuale, ele devin, in fapt,  sclave – nu exista alt cuvant mai potrivit pentru aceasta.”

In cei 11 ani de activitate ai organizatiei Reaching Out, Iana Matei a salvat si a redat o viata normal unui numar impresionant de victime: nu mai putin de  de 420.  Cele mai multe tinere, dupa ce trec de etapa de reabilitare,  din cadrul centrului Reaching Out, se intorc in societate si duc o viata normal. Multe au acum familii si copii… Majoritatea pastreaza legatura cu salvatoarea lor.
 Tinerele ajung la ea pe diverse cai. Unele sunt aduse de Politia Romana, multe sunt trimise de organizatii care le repatriaza din alte tari, cum este exemplul Armatei Salvarii din Marea Britanie. Iana se ocupa de tot: le asteapta la aeroport si apoi le ajuta sa se reabiliteze. Uneori  este nevoita chiar sa  “rapeasca” victimele, organizand actiuni spectaculoase de salvare a prizonierelor unor criminali inraiti. Situandu-se in prima linie de lupta in batalia cu acest flagel, Iana colaboreaza din culise si cu agentii internationale. Ea a depus marturie in fata guvernului SUA despre situatia din Romania, a cooperat cu agentii precum UNODC (Biroul Natiunilor Unite pentru Droguri si Crima Organizata) si a facut parte dintr-o comisie de experti care au consiliat NATO pe problemele luptei impotriva traficului cu fiinte umane.

Pentru munca formidabila pe care o depune pentru a salva victimele traficului de persoane, cat si pentru ajutorul pe care il ofera Politiei Romane si autoritatilor , Iana a fost declarata “Eroul Anului” de catre Departamentul de Stat al SUA, in 2006. In anul urmator, a primit Premiul pentru Abolirea Sclaviei, decernat de Camera Lorzilor din Marea Britanie.

Cheltuielile anuale ale organizatiei Reaching Out, in valoare de 80.000 de dolari, sunt acoperite de Make Way Partners, o organizatie crestina cu sediul in SUA, care lupta impotriva traficului de fiinte umane. </p>

Vote it up
1082
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza