Eterna dilemă de sezon: imunizarea prin injecție

Îți vaccinezi copilul împotriva gripei?
 

Odată cu venirea iernii, spitalele sunt asaltate de oamenii care încep să se confrunte cu afecțiunile de sezon, dintre care cea mai severă este gripa. Potrivit statisticilor, aceasta atinge la nivel mondial aproximativ 3-5 milioane de persoane în fiecare an, provocând moartea a 250.000-300.000 dintre ele. Printre cei mai afectați sunt bătrânii și copiii, micuții sub doi ani prezentând un risc sporit de complicații.

Situația este cu atât mai gravă în prezent cu cât acum avem de a face cu două gripe: cea sezonieră cu un tip de virusuri gripale și gripa nouă (sau porcină) cu virusul A(H1N1). Un studiu realizat în Mexic și publicat recent în British Medical Journal
arată că vaccinul împotriva gripei de sezon oferă o anumită protecție și împotriva celei de tip H1N1, mai ales împotriva formelor mai severe. „Transmiterea este extinsă din punct de vedere geografic și continuă să crească“, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. OMS recomandă populației să se vaccineze atât contra gripei sezoniere, cât și împotriva celei noi, fiind necesară însă cel puțin o lună între cele două vaccinuri.

Ministerul Sănătății s-a pregătit, încă din această toamnă, să imunizeze aproximativ 20% din populația țării. Cu toate acestea, românii nu prea se înghesuie să se imunizeze. Nici pe ei, nici pe copiii lor. Cine va iniția un sondaj ad-hoc pe stradă sau în cercul de cunoscuți va constata că puțini sunt aceia care își doresc să se protejeze, atât pe ei, cât și pe copiii lor, făcând o vizită la medicul de familie pentru înțepătura de rigoare.

Sondajul inițiat de redacția noastră pe marginea acestui subiect a relevat faptul că mai bine de 40% din cititorii noștri nu consideră necesară vaccinarea antigripală.

Vote it up
253
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza