Emma Thompson, la o ceașcă de ceai

Joacă roluri de îndrăgostită fără speranță, dar în viața reală este plină de umor
 

Emma Thompson face curat în casa ei din Londra. „Știi stilul de viață tipic al vedetelor de cinema pe care l-am evitat în toți anii aceştia? Acum chiar mi l-aş dori!“, îmi spune ea la telefon, iar pe fundal se aude apa curgând. „Sunt singură-singurică în casa asta întoarsă pe dos și aș vrea acum să am o afurisită de armată de servitori care să aibă grijă de mine!“

Râde amuzată de idee. De parcă ar putea lăsa pe cineva să-i aducă lucruri pe tavă! Nici prin cap nu i-ar trece că cele două Oscaruri (unul pentru interpretare, iar celălalt pentru scenariu) ar îndreptăți-o să fie tratată ca o regină. Pe ecran este la fel de nepretențioasă. A întruchipat superb femei retrase, ca menajera singuratică din Rămăşițele zilei, sora lui Jane din Rațiune şi simțire sau femeia singură de vârstă mijlocie din cel mai recent film al ei, Last Chance Harvey, care se lansează luna aceasta în SUA. Următorul proiect la care lucrează este scenariul pentru My Fair Lady.

În 2003, Emma Thompson s-a căsătorit cu actorul Greg Wise. Împreună au o fetiță, pe Gaia. Primul ei soț a fost actorul şi regizorul Kenneth Branagh.

Te îndrăgosteşti mai greu la vârsta de mjloc? „Da“, spune Emma, acum în vârstă de 49 de ani. „Este de milioane de ori mai greu pentru personajul meu din Last Chance Harvey, deoarece se teme că poate rămâne din nou cu inima frântă. O sperie perspectiva unei angoase.“ Emma Thompson are însă propriul antidot împotriva acestei probleme.

RD: Ce admiri cel mai mult la o persoană?

ET: Abilitatea de a râde sau de a se amuza în fața dezastrului. Fiecare glumă este o formă de rebeliune, de revoltă. Mark Twain spunea că numai râsul poate transforma absurdul „în zdrențe şi-n atomi dintr-o dată“.

RD: În ciuda faptului că întruchipezi femei melancolice, te consideri actriță de comedie.

ET: Da, chiar sunt. La Londra m-am dus la o premieră îmbrăcată la patru ace. Era acolo o armată de fotografi, iar eu trebuia să trec pe lângă un felinar, o bicicletă şi un coş de gunoi. Aşa că, ce am făcut? Am pozat lângă fie-care într-o postură prostească, fiindcă reprezentau recuzită de comedie. Lucruri ca astea mă împiedică să-mi îndeplinesc obiectivul de a deveni o emblemă glamour şi sexy.

RD: E vreun lucru care îți plăcea cândva, iar acum nu-ți mai place?

ET: Da, scufundările. Îmi plăceau mult. Dar, la un moment dat, pentru rolul din Nanny McPhee, a trebuit să port un nas fals şi cu acea mască pe față mi-a fost foarte greu, am făcut un atac de panică. Când m-am dus la scufundări, nu am mai putut să o fac. Nu mai puteam respira pe nas.

RD: Ai crescut într-o familie de actori. Cum era la cină?

ET: Foarte amuzant. Se discuta mult despre teatru. Tatăl meu era regizor. Mama (n. red. – actrița Phyllida Law) era o cititoare înrăită. Bunica mea a fost servitoare de la vârsta de treisprezece ani, iar ăsta este unul dintre motivele pentru care am vrut neapărat să fac filmul „Rămăşițele zilei“. Îşi dorea foarte mult să se mărite cu băiatul măcelarului, dar nu aveau niciun ban.

RD: Ce anume te-a învățat ea?

ET: Importanța cumpătării. Cât de important este să ştii exact când să faci o budincă de orez la momentul potrivit, când oamenii au nevoie de ceva dulce. Curățenia făcută în mod regulat, care pentru ea era o obişnu-ință – praful, alămurile, podelele, paturile… Cum să administrezi o gospodărie.

RD: Acum mama ta locuieşte peste drum de tine.

ET: Ia masa cu noi în fiecare seară, iar asta e nemaipomenit. Este genul de mamă care nu se bagă în viața ta.

RD: Acum cinci ani ai adoptat copilul unui fost soldat din Rwanda. Acum el învață la o universitate din Anglia și anul acesta va deveni cetățean britanic. Cred că eşti foarte încântată.

ET: Da, chiar suntem. Am fost surprinși, fiindcă nu ne-am aşteptat ca totul să se întâmple atât de repede. Acum dă testele de cetățenie, iar noi ne amuzăm, fiindcă întrebările sunt ridicole.

RD: Cum ar fi?

ET: De exemplu: „Care este cel de-al doilea titlu al reginei, în calitatea sa de conducător al Bisericii Anglicane?“. Cine ştie răspunsul la această întrebare? Pun pariu că însăşi regina l-a uitat!

RD: Ce lucruri te mai irită?

ET: La capitolul lucruri importante, cel mai rău mă deranjează intoleran-ța. La capitolul mărunțișuri, mă enervează frunzele de ceai folosite și aruncate în chiuvetă.

RD: Chiar eşti adepta curățeniei! Așadar, împlineşti 50 de ani în aprilie. Ce planuri de viitor ai?

ET: Filmăm continuarea la Nanny McPhee, o ocazie foarte bună de a sărbători, deoarece să faci filme este o adevărată binecuvântare. Apare și un pui de elefant, pe care l-am „adăugat“ la scenariu pentru rolul meu. De ziua mea mergem în Scoția, unde Greg şi cu mine ne potrivim perfect în peisaj – până și mie îmi crește barbă acolo! Vom face împreună cu prietenii noştri un filmuleț stupid, pe care să-l pot arăta tuturor. Voi sărbători tot anul.

Vote it up
83
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza