Elevii se plâng de violențele din jurul lor

 

„Bătaia e ruptă din rai“ sau „bătaia la copii e ca buruiana de leac“. Sunt doar două din proverbele românești ce pun corecțiile aplicate celor mici la loc sfânt în țara noastră. Crescuți cu aceste proverbe în cap, românii n-ar trebui să se mai mire acum că bătaia a spart demult granițele familiei (unde oricum n-avea ce să caute) și, grație noilor tehnologii, ce permit existența unei camere video chiar și în telefonul mobil, poate fi văzută peste tot. În sălile de curs, acolo unde unii profesori – fapt de mult știut – apelează la corecții fizice pentru a se impune în actul pedagogic. Și tot în clase, acolo unde, tot mai des în ultima perioadă, se întâmplă ca unii elevi să-și ia la scatoalce profesorii. Apoi, pe holurile școlilor, unde adolescente vopsite în fel și chip se păruiesc de mama focului, din cauza unor rivalități infantile. Găsim „bătaie“ mai ales în jurul școlilor, zone în care găștile de cartier intră adesea în conflict cu elevii, zugrăvind ulterior scene ce seamănă cu barurile din Vestul Sălbatic.

În tot acest timp, copiii ce n-au nimic de-a face cu toate lucrurile de mai sus dârdâie de frică, asemenea părinților ce i-au trimis la școală, sperând să se întoarcă vii și nevătămați. Violența în școli e un fapt. Din nefericire, e o problemă care s-a acutizat în ultimii ani. Copiii au ajuns să fie bătuți sau chiar înjunghiați de tot felul de indivizi chiar în incinta școlii, așa cum i s-a întâmplat, nu demult, unei eleve de la Școala Centrală din București.

Un studiu recent al Organizației Mondiale a Sănătății plasează țara noastră pe locul doi în lume în ceea ce privește violența în școli. Potrivit studiului, cel puțin unul din patru elevi din clasele a VII-a și a VIII-a din România se teme să nu cadă victimă unei violențe la școală.

Vote it up
177
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza