Efectul tatalui asupra copilului

Copiii care au tati implicati in viata lor sunt mai populari, se inteleg mai bine cu colegii si sunt mai capabili de empatie, arata ultimele studii. Cine ar fi crezut ca tatii sunt dotati biologic pentru ingrijirea copiilor?Foto: Reader’s Digest
 

<p>La un an de cand Tudor, fiul sau, s-a nascut, in 2004, Marian Rosu, in varsta de 38 de ani, a hotarat ca nu mai vrea sa lucreze. Barbatul muncea, pe vremea aceea, ca responsabil administrativ pe platforma Univeristatii Politehnice din Bucuresti, deci nu era vreun om de afaceri care sa fie asigurat financiar. Marian si Roxana, sotia lui, n-au avut insa pe nimeni care sa aiba grija de bebelusul lor, nici parinti, nici bunici. Iar bona cautasera luni intregi la rand si nu gasisera pe nimeni de incredere. Asa ca cei doi si-au impartit concediul de doi ani de crestere al copilului, pe care statul il acorda parintilor. In primul an, a stat Roxana, dar, incepand din al doilea an, Marian a fost cel care a avut grija de el si asta pana cand Tudor a fost dat la gradinita, in toamna acestui an. „Eu sunt singurul care l-a ingrijit timp de cinci zile pe saptamana. Mi-a fost greu la inceput, dar dupa aceea m-am obisnuit. A fost frumos, insa cred ca e mai greu pentru un tata, intr-o astfel de situatie, decat pentru o mama.”

Autoritatile din Romania nu stiu, la ora actuala, cati tati exista in Romania. Statistica arata doar ca, la nivelul lunii octombrie 2008, aproximativ 22.650 de persoane beneficiau de plata indemnizatiei de crestere a copilului in varsta de pana la doi ani. Dintre acestea, aproximativ 10% sunt barbati, iar numarul lor este asteptat sa creasca semnificativ ca urmare intrarii in aplicare a legii privind acordarea unei indemnizatii lunare de 85% din salariu, incepand cu 1 ianuarie 2009.

Constitutia nativa

Pana de curand, se credea ca doar mamele sunt conditionate hormonal sa devina parinti, pe cand tatii asimileaza cresterea copiilor pe cale culturala. Ross Parke, profesor de psihologie canadian spune sustine insa ca „tatii sunt mai bine pregatiti la nivel biologic decat se credea inainte”.

In cadrul mai multor studii, Katherine Wynne-Edwards, profesor de biologie la Universitatea Queen’s din Statele Unite, a constatat ca nivelul de hormon masculin testosteron a scazut la un tata in saptamanile din preajma nasterii bebelusului. De asemenea, cercetatoarea a remarcat ca nivelurile de estrogen si prolactina, in mod obisnuit asociate cu femeile, au crescut. Prolactina favorizeaza secretia de lapte la femei si stimuleaza comportamentele materne de ingrijire, cum ar fi construirea cuibului la unele specii.

Alison Fleming, profesor de psihologie la Universitatea Toronto din Canada, a constatat ca tatii cu un nivel mai ridicat de prolactina sunt mai receptivi la plansetele bebelusului si cei cu niveluri mai scazute de testosteron sunt mai dispusi sa reactioneze la planset.

Si experienta are rolul ei. Cei care sunt tati a doua oara au niveluri mai ridicate de prolactina si mai scazute de testosteron decat cei aflati la primul copil.

Si schimbarile de la nivelul activitatii cerebrale ar putea fi de ajutor. Dr. James Swain, asistent canadian la Centrul pentru Studierea Copiilor de la Universitatea americana Yale, a analizat activitatea cerebrala a 25 de cupluri la doua-patru saptamani dupa nasterea copiilor si inca o data la trei-patru luni, pentru a vedea cum reactioneaza la plansetele nou-nascutului. Folosind imagistica functionala prin rezonanta magnetica, el a constatat ca, atat la mame, cat si la tati, activitatea cerebrala era uimitor de asemanatoare cu cea a unei persoane cu sindrom obsesiv-compulsiv (SOD). S-ar putea ca acesta sa fie motivul pentru care tinerii parinti simt nevoia sa verifice in permanenta ce face nou-nascutul, pentru a se asigura ca totul e in regula. „Nu afirmam ca parintii sunt bolnavi mintal, explica Swain, ci ca exista o suprapunere cu unele dintre circuitele care sunt hiperactive la pacientii cu SOD.”

La doua-patru saptamani de la nastere, mamele manifestau intr-o masura mai mare decat tatii activitatea caracteristica SOD, dar, la trei-patru luni, tatii deja le ajungeau din urma. Swain a mai descoperit si ca ambii parinti reactionau mai puternic la plansetele propriului copil decat la cele ale altora si ca amandoi reuseau in cel putin 80% dintre cazuri sa identifice corect care planset era al copilului lor.</p>

Vote it up
1495
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza