Efectele insomniei asupra creierului

Un adult trebuie sa doarma in general 6-8 ore pe noapte
 

<p>Un grup de cercetatori de la Institutul de Neurologie din Olanda a constatat ca insomniile actioneaza direct asupra creierului, micsorand densitatea materiei cenusii. Studiul a fost publicat in revista "Biological Psychiatry".

Oamenii de stiinta spun ca cele mai afectate sunt persoanele care sufera de insomnie cronica, iar principalul efect secundar este incapacitatea de a lua decizii.

In cadrul studiului au fost comparate volumul si densitatea creierului in cazul a 13 persoane sanatoase si 24 de voluntari care erau afectati de insomnie cronica. Scanarile au aratat pierderi importante ale densitatii creierului in cazul celor din urma, indiferent de perioada de timp de cand sufereau de aceasta afectiune.

Potrivit specialistilor, un adult trebuie sa doarma in general 6-8 ore pe noapte, iar in cazul copiilor, numarul orelor trebuie sa fie mai mare. Circumstantele in care pot aparea insomniile sunt: mesele copioase seara, surmenajul fizic si intelectual, sedentarismul, bolile acute in curs de evolutie, precum cardiopatia, astmul, ulcerul sau migrenele. In plus, medicii recomanda evitarea la masa de seara a mezelurilor, conservelor, dar si a alimentelor precum mazare, fasole, orez, oua si branzeturi fermentate, deoarece acestea perturba somnul din cauza disconfortului digestiv pe care il creeaza.

Specialistii spun ca persoanele care sufera de insomnii trebuie sa se prezinte la un medic specialist pentru a li se recomanda un tratament medicamentos. Potrivit acestora, administrarea pastilelor pentru tratarea acestei probleme este riscanta, deoarece creeaza dependenta. Astfel, se recomanda ceaiuri care au proprietati sedative, printre care cel de sunatoare, talpa gastei sau salcie.</p>

Vote it up
339
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza