Editorial

 

P
loaia cădea mărunt, în stropi cenușii, peste orașele gri, cu oameni gri, înghesuiți pe scările autobuzelor, înșirați la cozi în fața Alimentarelor sau zgribuliți în apartamentele care vesteau deja că se mai apropie o iarnă grea. Era seara de 9 noiembrie 1989, o zi de toamnă despre care încă nu știam că avea să intre în istorie. Mai erau vreo două ore până la miezul nopții când, la 1.700 de kilometri depărtare de noi, la capătul tunelului gri, s-a aprins luminița. Pe undele radioului Europa Liberă, vestea a pătruns, ca o minune din alte lumi, și în casele noastre: Zidul Berlinului căzuse. Cu lacrimile șiroind pe obraji, nemții din Berlinul cu vitrine luminate și reclame multicolore îi îmbrățișau pe cei din Berlinul cenușiu, care smulgeau pietre din zid, îmbătați de mirosul libertății. Era semnalul căderii comunismului în Europa de Est.

Ascultam radioul, uimiți și înfricoșați, adunați în jurul mesei din bucătărie, acoperită cu mușama colorată, intuind deja că istoria bate la ușa noastră. Peste numai o lună și jumătate, luminița aceea îndepărtată avea să se aprindă și la noi, în Piața Operei din Timișoara, pentru a exploda apoi într-un foc de artificii. Comunismul ceda locul speranței.

Acum, la 20 de ani de când nevoia noastră de libertate a renăscut din ruinele unui zid dărâmat, ne-am propus, împreună cu colegii noștri din Cehia, Ungaria, Polonia și Germania, să reconstituim firul întâmplărilor care au schimbat istoria. Retrăiește alături de noi momente unice din acel an dramatic, așa cum le-au văzut și simțit oameni din diferite colțuri ale Europei. Iar dacă ai o clipă de răgaz, povestește-le și celor mici cum s-a schimbat lumea noastră în acel ‘89, ce speranțe aveam și de ce nu vrem să le lăsăm să se piardă pe drum.

Și, în cele din urmă, gîndește-te o clipă și la noi, prietenii tăi de la revista Reader’s Digest, care împlinim, luna asta, patru ani de existență în România. Și care privim cu recunoștință înapoi, spre acea zi fără de care munca noastră de acum nu ar fi fost posibilă. Pe curând,

redactor-șef anca.titorov@rd.com

Vote it up
1
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza