EXCLUSIV ONLINE: Oaspeti nepoftiti

 

Silvia Andrei, de 62 ani, din Constanta, nu vrea sa mai auda de maioneza. In urma cu un an, a fost la cumnata ei din comuna Valu lui Traian si a mancat oua umplute cu maioneza. "Dupa doua ore, am simtit ca imi vajaie capul, aveam varsaturi si febra", spune ea. La doua zile de la internarea in Spitalul Judetean Constanta, testele de laborator au aratat ca s-a infectat cu salmonella. De atunci, nu a mai mancat maioneza si ne sfatuieste pe toti sa preparam mancarea in conditii igienice si sa nu facem niciodata maioneza din oua crude, vechi sau care nu au fost tinute la frigider. "Aceasta intoxicatie mi-a agravat boala de inima", spune ea.

Daca vrem sa mancam alimente sanatoase, trebuie sa ne asiguram nu numai de unde le cumparam, ci si cum le pastram. "In frigider, temperatura trebuie sa fie de maxim 4 grade Celsius, iar in congelator de minus 12-18 grade Celsius. Trebuie sa va puneti un termometru in frigider", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti. "Sistemul nostru de siguranta alimentara nu functioneaza bine, cumparatorii fiind deseori in pericol de a se imbolnavi", adauga el.

In fiecare an, aproape un milion de romani sufera de boli infectioase si parazitare, potrivit Anuarului Statistic al Romaniei, editia 2005, cazand prada bacteriilor precum campylobacteria, listeria si E.coli. De multe ori simptomele sunt inselatoare. "Peste 60% din bolnavii de ulcer au infectie cu campylobacteria", spune Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de boli infectioase "Matei Bals".
In timp ce multi raman convinsi ca au o simpla gripa - simptomele fiind similare -, o mica parte din ei pot ajunge la afectiuni cronice, precum artrita sau paralizie, sau pot chiar muri. "Daca respectati normele de igiena si nu cumparati marfa de pe trotuare, va veti feri de necazuri", spune Silvia.

Vote it up
1330
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza