Dintii de lapte,sursa de celule stem

Nu doar cordonul ombilical e o sursa de celule stem, ci si dintii de lapte sau molarii de minte. Prelevarile se fac si la noi
 

<p>Recoltarea celulelor stem se poate face acum si in Romania din pulpele dentare ale dintilor de lapte si din molarii de minte. Celulele pot fi folosite atat pentru refacerea unor tesuturi pierdute la nivelul dintilor, dar si in afectiuni precum osteoporoza, boli degenerative, infarct. In Romania exista doar un centru unde puteti comanda chitul necesar transportarii dintilor din care se vor extrage celulele, in Bucuresti, iar testarea si stocarea celulelor se va face in Grecia, la Salonic. Pretul pentru prelevarea de celule dintr-un dinte este de 1.200 de euro.

Recoltarea celulelor stem din pulpa dentara se poate face la copiii cu varste intre 5 si 14 ani din dintii de lapte, dar si la adulti, din molarii de minte. Pentru a putea fi recoltate aceste celule, dintii copiilor nu trebuie sa fi fost supusi unor examene cu raze X (radiografie), pentru ca acestea afecteaza integritatea pulpei dentare. In cazul adultilor, recoltarea se face din dinti sanatosi, fara tesut contaminat.
Extractiile dintilor se pot face in orice cabinet stomatologic, insa acestia trebuie transportati cu un chit special in cel mult 24 de ore de la recoltare la singurul centru de colectare din Bucuresti. Chitul va fi trimis mai departe la sediul central din Salonic pentru testare si, eventual, depozitare. „In aceste laboratoare se incearca un tratament al tesutului cu antibiotic, se detecteaza orice flora bacteriana sau impuritate care face tesutul inutilizabil. Existenta oricarei flore care nu poate fi indepartata face ca sa nu poata fi folosite celulele”, explica prof. dr. Norina Forna, presedintele Societatii Romane de Reabilitare Orala.

Celulele stem existente in pulpa dentara reprezinta o oportunitate de refacere a dintilor afectati de carii, eroziuni, fracturi coronare sau boli paradontale. „Boala parodontala distruge tesuturile, iar aceste celule pot reface structurile afectate”, mai spune prof. dr. Norina Forna. O alta zona unde se pot folosi celulele extrase din pulpa dentara o reprezinta spatiile libere care raman dupa pierderea dintilor. Daca osul a fost pierdut, el se regenereaza cu ajutorul celulelor stem. „Regenerarea osoasa se poate face prin introducerea celulelor stem in zona afectata, pe care le amestecam cu grefe osoase. Astfel regenerarea se produce mult mai rapid”, mai spune prof. dr. Norina Forna. Aceste celule se pot folosi si in periimplantite (boli similare paradontozei care se declanseaza in jurul implantelor, ce se pot pierde in timp).

Celulele pot fi folosite si pentru inlocuirea tesutului miocardic post-infarct, regenerarea oaselor dupa fracturi si osteoporoza sau tumori. Cei care vor sa li se preleveze celule stem trebuie sa plateasca 1.200 de euro pentru un dinte, acestea fiind stocate timp de 20 de ani in banci speciale. Daca doriti ca sa fie luate celule din doi dinti in acelasi timp costa 1.450 de euro. Mai exista posibilitatea sa platiti 1.200 de euro, iar daca in decurs de un an vreti o noua recoltare mai dati 600 de euro. Banii se platesc doar cand rezultatele de laborator arata ca celulele sunt bune.

Chitul de prelevare poate fi cerut din Capitala de la Biohellenika. Pe viitor va fi disponibil in toata tara.</p>

Vote it up
109
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza