Dincolo de cer

Error message

  • The file could not be created.
  • The file could not be created.
<p>Candva o noutate, acum ceva obisnuit, femeile astronaut dezvaluie de ce e fascinanta imponderabilitatea.</p><p>foto: NASA</p>
 

<p>Peggy Whitson
Varsta: 48
Astronaut din: 1996

Timp petrecut in spatiu: de doua ori cate sase luni pe Statia Spatiala Internationala, in 2002 si 2007-2008.

Inchipuie-ti ca esti intr-un spatiu inchis timp de sase luni fara nicio posibilitate de evadare, doar cu un cosmonaut sau doi care sa-ti tina companie. Peggy Whitson a facut asta de doua ori, a doua oara fiind prima femeie comandant. Cu totul, in cele doua misiuni ale sale, aceasta fata crescuta la tara, in Iowa, a petrecut in spatiu 377 de zile - mai mult decat oricare alt astronaut american. Iesirile ei din aeronava in spatiul cosmic au totalizat 40 de ore - mai mult decat oricare alta femeie astronaut. In acest moment, este ca un laborator uman pentru studierea efectelor pe termen lung ale imponderabilitatii asupra corpului uman. Iar corpul ei este la fel de solicitat ca al unui sportiv olimpic.

Cum te obisnuiesti cu imponderabilitatea: "Finetea este mai importanta decat forta. Este vorba despre capacitatea de a gandi tridimesional, intuind cum poti misca lucrurile altfel decat pe pamant. A doua oara cand am mers pe statia spatiala, m-am simtit ca si cum as fi mers acasa. M-am adaptat si m-am simtit confortabil mult mai repede."

Cel mai bun efect al gravitatiei zero: "Ceea ce e simpatic este ca nu-ti mai atarna pieile si arati mult mai tanar!"

Cum te mentii in forma acolo, sus: "Fara gravitatie, muschii si oasele se deterioreaza rapid in spatiu, prin urmare in fiecare zi facem o ora de exercitii pe bicicleta sau pe banda de alergat, care sunt special concepute in acest scop, precum si ora de exercitii de rezistenta. Ai nevoie de putere pentru a merge prin spatiu, pentru ca fiecare miscare trebuie sa invinga presiunea costumelor pe care le purtam, ceea ce este foarte obositor. Exercitiile fizice te fac sa te simti mai bine si sa fii mai optimist."

Moment poetic: "Inconjuram Pamantul la fiecare 90 de minute si imaginea curburii planetei era incredibila. Se vedeau straturi din atmosfera intalnindu-se cu intunericul spatiului cosmic. Pareau incredibil de subtiri si cu toate astea aveau toate nuantele de albastru: cele mai apropiate de planeta erau de un albastru stralucitor, ca apa marii luminata de soare deasupra unui nisip alb, continuand apoi cu cel mai profund albastru-violet care tinea intunericul la distanta."

Intoarcerea la gravitatie: "La inceput, intoarcerea pe Pamant nu e placuta. Mobilitatea si miscarile rapide, ca de exemplu capacitatea de a juca baschet, de a dribla sau de a face o fenta, sunt grav afectate. Am avut evaluarea fizica la o luna dupa intoarcere si sunt in aceeasi forma de dinainte de misiune, ceea ce ma face sa ma simt foarte mandra."

Inspiratie: "Nevoia de explorare e o parte importanta din noi. Daca vrem sa ne autodepasim si sa ne largim orizonturile trebuie pur si simplu sa con­tinuam sa o facem. Constructia Statiei Spatiale Internationale arata ca putem sa deschidem si orizontul cultural."</p>

Vote it up
853
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza