Depresia la barbati

Error message

  • The file could not be created.
  • The file could not be created.
Uneori este cel mai bine pastrat secret al lor. Nu trebuie sa fie retrasi si tristi. Uneori, la ei tristetea se ascunde si sub alte masti.
 

<p>Tristetea nu este macho. Asa i se parea lui Valentin T.*, un bucurestean in varsta de 43 de ani. Poate ca de aceea, cand l-a invaluit, depresia a luat alt chip: furia. Din cauza unei probleme de principiu, acest manager de depozit, foarte critic, activ si competitiv, demisionase in mai, anul trecut, de la firma la care lucra. De atunci devenise tot mai iritabil, izbucnind adesea din cel mai mic motiv.

Tatal unei fetite de noua ani, Valentin a inceput sa se enerveze mereu: "Era o furie indreptata impotriva mea, dar supapa, din pacate, era copilul. Imi ieseam din fire dintr-o clipa in alta si incepeam sa strig", povesteste el. "Copilul a reactionat ca un copil: nu prea intelegea ce se-ntampla. Uneori o mai intreba pe mama ei: «Ce se intampla cu Valentin? Care e problema lui?»" Familia s-a comportat insa foarte bine si nu au izbucnit certuri in casa. Timpul trecea si, odata cu agravarea crizei economice, lui ii era tot mai greu sa-si gaseasca de lucru. Cand fatada de furie a inceput sa se naruiasca si de sub ea a aparut chipul had al disperarii, Valentin s-a hotarat sa apeleze la un psiholog. Initial sceptic, dupa cateva sedinte a constatat ca se simte mult mai bine. "Acum sunt constient de ce mi se intampla si chiar vad o oarecare asezare in toata povestea", spune el.

Confuzia in care se afla Valentin cu privire la problema sa reala nu e deloc iesita din comun. Un studiu realizat recent de Scoala Nationala de Sanatate Publica Bucuresti in colaborare cu Harvard Medical School din Boston, SUA, estimeaza ca 2,9% din romanii de peste 18 ani (adica peste 600.000 de persoane) au suferit cel putin un episod major de depresie. Studiul nu arata prevalenta la barbati. Statisticile din SUA estimeaza insa ca o treime din cei 18 milioane de americani ce sufera un episod depresiv intr-un an sunt barbati. Cel mai adesea, ei nu recunosc simptomele, care se ascund sub masca altor tulburari: probleme de control al furiei, dependenta de alcool sau droguri. "Barbatii nu au obiceiul sa se planga sau sa ceara ajutor", confirma si dr. Florin Ene, seful Sectiei de Psihiatrie-Dependente de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Dr. Al. O. Obregia" din Bucuresti.

"Trebuie sa fie o gena specifica barbatilor", opineaza dr. Thomas Insel, directorul Institutului National pentru Sanatate Mintala din SUA.

De ani de zile expertii banuiau ca aceasta tulburare difera in functie de sexul pacientului. Toate studiile au ajuns la aceeasi concluzie uimitoare: de doua ori mai multe femei decat barbati sufera de depresie. Aceasta sta la baza practicii terapeutice moderne in domeniul sanatatii mintale. De curand, insa, unii experti au atacat aceasta statistica, presupunand ca ar putea exista multe cazuri neraportate de catre barbati. Astfel, ei pun problema (o erezie pana de curand!) ca barbatii ar putea fi afectati de depresie la fel de mult ca si femeile.

Dr. William Pollack, psiholog la Universitatea Harvard, incearca sa demonstreze ca depresia nu depinde de sex. Ca director al Centrului pentru Barbati de la spitalul american McLean, el crede ca rata de depresie la barbati ar putea fi aproape la fel de mare ca si la femei. Dr. Pollack spune ca aceasta se vede din statisticile referitoare la suicid: barbatii care se sinucid sunt de patru ori mai multi decat femeile. Acest raport este "mult prea mare ca sa mai putem sustine ca rata de depresie la barbati este atat de mica", sustine el.

Depresia la barbati ramane mult timp nediagnosticata fiindca, spre deosebire de femei, "ei nu prezinta exact simptomele din manualul de psihologie", dezvaluie dr. Florin Ene. "Cel putin nu in stadiile incipiente, cand ar fi si mai simplu de intervenit." O depresie bine instalata se recunoaste usor la ambele sexe. Dar, in caderea nervoasa de la inceput, acea adancire in tristete se exprima diferit: "Spre deosebire de femei, barbatii tind sa se inchida in sine si sa nu ceara ajutor, ceea ce duce la perpetuarea starii de tensiune interioara, a depresiei si suferintei", explica medicul. Ei tind sa puna problemele lor pe seama unor motive exterioare, cum ar fi cariera sau mediul social. "Nu sunt dispusi sa priveasca spre propria stare de suferinta si nici sa o verbalizeze", spune dr. Ene. In loc sa se planga, ei devin iritabili si maniosi – stari care nu sunt pe lista simptomelor clasice de depresie. "Tristetea si neajutorarea lor se ascund adesea sub masca furiei", adauga el. Nici medicii, nici barbatii insisi nu recunosc acest semnal de alarma.

Acelasi specialist bucurestean mai mentioneaza ca, pentru a evita confruntarea cu sentimentele neplacute, barbatii "actioneaza, scurtcircuitand procesul mental de analiza interna a propriilor emotii si sentimente". Ca urmare, ei intra in incaierari sau conflicte la slujba sau acasa, stau retrasi de restul familiei si de prieteni sau devin obsedati de munca. Dar cei mai multi fac abuz de diferite substante, de obicei alcool.

Cam asa e si povestea lui Picu Popa, un inginer constructor din Caracal in varsta de 51 de ani. Intre ritmul trepidant de pe santier, unde muncea in ture de zi-lumina cu doua zile libere, nici nu-si dadea seama cum trecea viata pe langa el. La sfarsitul zilei grele de munca, ramanea la un pahar cu baietii. Dupa un sprit venea urmatorul. Si urmatorul. Apoi urmau doua zile de refacere, cand sotia sa, in varsta de 50 de ani, mergea la serviciu, iar el ramanea singur acasa. Cele doua fete ale sale, de 24 si 27 de ani, erau fiecare la casa ei. "Nu-mi placea singuratatea. Treptat, am inceput sa beau nu numai cu anturajul, ci si acasa", spune el. Acesta e chipul pe care l-a luat tristetea lui: paharul.

Picu a ajuns sa-si deterioreze sanatatea. "Imi era rau si aveam in permanenta o stare de frica." O frica pe care incerca sa o alunge privind viata prin fundul paharului. Familia incepea sa se ingrijoreze, dar el nu voia sa vorbeasca despre aceasta. "E mult mai greu pentru un barbat sa recunoasca faptul ca are o problema", admite el acum.
Numai cand i-a fost foarte rau a mers la medic. Trei saptamani a fost internat la Spitalul Militar din Craiova. I s-a prescris si medicatie antidepresiva.</p>

Vote it up
1032
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza