De unde vine Moș Crăciun?

 

Cu greu poate fi substituită bucuria unui copil ce descinde la primele ore ale dimineții sub bradul împodobit pentru a vedea ce i-a adus Moșu’. Poate singurul regret al celui mic e că n-a reușit nici acum să-l surprindă pe bătrânelul voios și cu barbă lungă. Și, totuși, dacă nimeni nu-l vede niciodată, copiii fiind amăgiți doar cu sosiile lui mascate, oare Moșu’ chiar există? Iată ce am aflat noi.

Momente și fapte

• Figura lui Moș Crăciun
a fost construită pe cea a Sfântului Nicolae. Basilica, agenția de presă a Patriarhiei, spune că el a trăit în secolul al IV-lea (270-310 d.Hr.) și a fost episcop de Myra, un oraș-port la Mediterană, aflat acum pe teritoriul Turciei. Provenea dintr-o familie înstărită și și-a pierdut părinții de copil, moștenindu-le averea. Legenda spune că era văzut adesea, în roba alb-roșie de episcop, călare pe un măgăruș și oferindu-le daruri celor mici. A murit pe 6 decembrie. În mai multe țări europene, inclusiv în România, această zi a rămas ca sărbătoarea în care Sf. Nicolae aduce dulciuri în ghetuțele copiilor.

• Sfântul Nicolae
avea să ajungă moșul legendar abia după emigrarea legendei în America. Imaginea lui a ajuns, mai întâi, sub forma statuilor aflate la prora vaselor olandeze ce acostau, în secolul al XVII-lea, în portul New Amsterdam, actualul New York. Europenii îl considerau pe Sf. Nicolae protectorul lor, cel care-i ferea de rele. I se spunea SinterKlaas – transformat apoi de americani în Santa Claus.

• În 1860, e desenat
pentru prima oară de caricaturistul american Thomas Nast, în revista Harper’s Weekly
. Reprezentarea care avea să-l consacre ca Moșu’ pe care-l știm și în ziua de azi a fost realizată în 1931 de Haddon Sundblom pentru o campanie publicitară de Sărbători derulată de Coca-Cola.

• Regimul comunist
din România a încercat în perioada postbelică să-l înlocuiască în mentalul colectiv pe Moș Crăciun cu Moș Gerilă (Ded Moroz, în variantă rusească). Generații întregi s-au născut sub acest „consemn“ sovietic, dar Moșul, care nu mai era îmbrăcat neapărat în roșu, și-a dus tradiția mai departe și a rămas neschimbat în conștiința populară.

Moș Crăciun în cifre

Iată câteva cifre-cheie despre activitatea celebrului locatar de la Polul Nord

8 reni
trag la sania lui

413,8 metri
are cea mai lungă scrisoare trimisă vreodată lui Moș Crăciun

472 de ani
ar avea acum simpaticul bătrânel cu barbă albă(e doar o presupunere...)

66o 33’
e paralela latitudine nordică unde ar locui

1931
e anul în care a fost creată imaginea Moșului, așa cum o știm azi

50 de milioane
de exemplare ale single-ului White Christmas
, interpretat de Bill Crosby, s-au comercializat de-a lungul timpului, fiind cea mai bine vândută piesă de Crăciun din lume

4,05 milioane
de referințe există pe motorul de căutare Google despre Santa Claus. 158.000
sunt cu Moș Crăciun.

300 de lei
costă în medie să închiriezi un Moș deghizat profesionist

3.939
de oameni deghizați în Moș Crăciun au împărțit anul trecut cadouri în București, intrând astfel în Cartea Recordurilor

Există sau nu?

• Mai toți oamenii mari,
dar și unii copii, își pun întrebarea dacă există sau nu Moș Crăciun. Cu 100 de ani în urmă, Virginia O’Hanlon, o fetiță de numai opt de ani din New York, a trimis o scrisoare ziarului New York Sun
în care se plângea că prietenii ei îi spun că nu există Moș Crăciun. Micuța, căreia tatăl îi spunea să nu-i creadă pe amicii ei, cerea practic lămuriri de la gazetă. Impresionat, unul dintre editorii publicației, Francis P. Church, i-a răspuns printr-un editorial ce avea să ajungă celebru: „Dragă Virginia, prietenii tăi nu au dreptate. Ei cred numai ceea ce văd. Există sigur, așa cum există dragoste și fidelitate. Pentru că există toate astea, viața noastră poate fi atât de senină și frumoasă. Moș Crăciun trăiește și va trăi permanent“.

• Se „știe“ că Moș Crăciun
trăiește acum în Laponia, aproape de Polul Nord, fiind ajutat la corespondență de zeci de spiriduși, iar la transportul cadourilor de opt reni, dintre care cel mai cunoscut este Rudolph. I s-au atribuit chiar mai multe vârste, ba 348 de ani, ba 472 de ani, dar, cum nu și-a declarat-o niciodată, pe marginea acestui subiect încă mai există dezbateri. Cert e că, potrivit Poștei Române, Moșu’ are chiar o adresă poștală oficială: Santa Claus, Artic Circle, 96930, Rovaniemi – Finlanda. Ce alte dovezi mai vreți?

• Anul trecut, 2.110 copii
de la școlile din Brașov au redactat, pe durata a nouă zile, o scrisoare pentru Moș Crăciun cu o lungime de 413,8 metri. Întinsă pe o suprafață de 99,31 metri pătrați, aceasta a intrat oficial în Cartea Recordurilor drept cea mai lungă scrisoare adresată lui Moș Crăciun și a stat șase luni în Finlanda pentru a fi citită. Copiii l-au rugat pe Moșu’ să intervină pe lângă oamenii mari pentru salvarea pădurilor, fără de care copilăria este în pericol.

Vote it up
78
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza