De meserie inger pazitor

 Zeci de oameni ii datoreaza lui Dan Santimbreanu speranta la viata sau chiar viata insasi
 

 <p>Vise, munca, deadline-uri, stres, oboseala, weekenduri indelung as­tep­tate, dar totusi prea scur­te, munca, vacanta - oh, da, vacanta! Apoi iar munca, credite, facturi, deadline-uri, vise, sperante, vacante si... stop! Cum adica, stop? Se poate opri chiar asa viata nebuna a unui tanar din generatia de azi? Da, uneori se intampla ca viata sa fie pusa brusc si dureros pe pauza… E povestea lui Dan Santimbreanu, un tanar PR din Bucuresti. Poate fi insa povestea oricui.

O dimineata ca oricare alta, in toamna lui 2005. Dan tocmai intrase la dus, pregatindu-se sa plece spre birou. Printre picaturile de apa ce i se scurgeau pe fata, mintea sa fugise deja la proiectele pe care le avea in derulare la agentia de relatii unde muncea ca PR.

- Daaan, striga Corina, prietena lui. Mai aaai muuuult? Gandurile catre proiectele de relatii publice se oprira brusc! Strigatul Corinei il auzi foarte ciudat, ca intr-un film de science fiction. Parca ii vorbea un computer cu o voce metalica. Avu impresia ca i-a intrat apa in urechea dreapta. O scutura puternic. Nimic. Isi sufla nasul. Nimic. Sari pe un picior cu capul intr-o parte. Fara succes. Sunetul metalic se transforma intr-o infundatura. Isi dadu seama atunci ca nu telefoanele lui mobile aveau o problema de volum, ci ca nu mai auzea bine cu urechea dreapta.

 

La scurt timp, Dan pasi pentru prima oara in cabinetul unui medic ORL pentru a-si investiga urechea, ce se incapatana sa ramana infundata. Diagnostic: otita serioasa. Prescriptie: apa seroasa pe nas, antiinflamatoare puternice. Constiincios, Dan urma tratamentul. Rezultatele erau foarte slabe. Ba, mai mult, la un moment dat il cuprinsera dureri din ce in ce mai mari de cap. Dupa luni de chin, lua decizia sa se intoarca la medic.

- Eh, nu mai auzi!, ii raspunse medicul. Daca urmezi tratamentul cum trebuie o sa-ti treaca!

- Dar, domnule doctor, ma doare rau capul. Si parca zvacneste ceva acolo, in spatele urechii. Nu e posibil sa imi creasca ceva in cap?, insista Dan, gandindu-se la ce-i mai rau.

- Termina cu prostiile! Esti mult prea tanar ca sa ai asa ceva, ii zise medicul.

Durerile s-au intetit, iar tanarul incepu sa vada dublu. Cum situatia i se parea deja grava, hotari sa ajunga la cel mai bun medic oftalmolog din tara. Acesta a inteles repede ca e vorba de o problema neurologica si l-a indrumat de urgenta catre un specialist neurolog, care a decis sa-l supuna unui examen RMN. "Nu o sa uit niciodata fata palida a tatalui meu care, doctor fiind, a stat in camera de comanda in timpul scanarii", isi aminteste el. Era 6 decembrie 2007 si Dan avea s-o incaseze chiar de la Mos Nicolae:

- E un neurinom acustic!, suna verdictul doctoritei neurolog.

Adica o tumoare pe creier, cea mai benigna dintre toate tumorile din lume, ce se instalase in canalul auditiv al urechii sale drepte. Aceasta crestea incet-incet, intre un milimetru si un centimetru pe an, si apasa nervii cranieni provocand diverse simptome: de la afectarea auzului si migrene ingrozitoare, pana la vedere dubla, mici pareze faciale si probleme de echilibru. Tumoarea lui Dan masura peste cinci centimetri, fiind foarte mare, ceea ce insemna ca trebuia operata cat mai repede. Pierduse deja doi ani din cauza unui medic care ii spusese ca vorbeste prostii.

In toamna lui 2008, Catalina Matei din Bucuresti a ajuns de urgenta la spital cu dureri infernale de cap. Calvarul migrenelor incepuse cu patru ani in urma. La inceput, nu le-a bagat in seama, punandu-le pe seama stresului si oboselii acumulate in urma invatatului. Era sefa grupei sale la Facultatea de Management, in anul intai. Acum, situatia se agravase: pe langa dureri, incepuse sa vada in ceata cu ochiul stang. Concluzia, dupa examenul RMN, a cazut ca o lovitura de cutit in sufletul tinerei de 19 ani: avea o malformatie cerebrala artero-venoasa grava, mai precis un cheag de sange care-i punea in pericol viata. Medicii i-au sugerat o serie de interventii, numite embolizari, care se aflau la stadiul de pionierat in Romania, si care presupuneau riscuri foarte mari. Speriata de moarte, Catalina incepu sa caute pe internet solu­tii pentru viata ei. L-a gasit pe Dan Santimbreanu, caruia i-a lasat un mesaj pe blog. Nu dupa mult timp, tanarul a contactat-o telefonic, dupa care s-a intalnit cu ea.</p>

Vote it up
2124
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza