De ce copiii intarzie sa vorbeasca

Specialistii ne sfatuiesc sa le spunem copiilor mici cum se numesc obiectele pe care ei le arata cu degetul
 

<p>Disponibilitatea exagerata a parintilor la nevoile bebelusilor duce la intarzieri de limbaj, spun specialistii. Chiar daca se dezvolta corect si sunt ingrijiti corespunzator de parinti, unii copii, care nu au fost nevoiti sa se exprime pentru a li se face pe plac, pot vorbi abia in jurul varstei de trei ani.

Copiii ar trebui sa pronunte primele cuvinte in jurul varstei de un an, pentru ca atunci sistemul lor nervos este pregatit de vorbire. Pana la un an si jumatate, vocabularul lor ar trebui sa includa 20 de cuvinte pe care sa le pronunte corect si alte 50 de cuvinte inteligibile. La doi ani, copiii pot spune propozitii simple, iar pana la trei ani acumuleaza rapid cuvinte noi, avand capacitatea de a intelege tot mai mult limbajul adultilor. Cei mai multi dintre copiii de doi-trei ani ar trebui sa inteleaga sensul pronumelui personal „eu" si sa-l foloseasca in vorbire. Dar in prezent, tot mai multi copii perfect sanatosi incep abia in jurul varstei de trei ani sa foloseasca limbajul. Fenomenul este in crestere, pentru ca parintii sunt excesiv de grijulii si isi inteleg micutii si fara ca acestia sa vorbeasca. „Daca adultii din preajma ii inteleg si le sunt tot timpul la dispozitie, copiii sunt tentati sa intarzie vorbirea, fiindca nu au nevoie de cuvinte pentru a obtine ceea ce-si doresc", spune psihologul Lena Rusti de la Centrul „Mentarex Consult". 


Unii copii pot fi „pasivi"Logopezii explica faptul ca exista un limbaj activ, adica micutul intelege si exprima prin cuvinte ceea ce are de spus, dar si un limbaj pasiv, in care copilul intelege, dar nu simte si nevoia sa se exprime.

Multi copii pot folosi doar limbajul pasiv pana in jurul varstei de doi ani. Mai exact, ei pot aduce obiecte, pot executa ceea ce ii roaga parintii, dar nu folosesc si vorbirea. „Unii copii au pur si simplu un ritm interior mai lent de adaptare  si la fel se intampla si cu abilitatea de a comunica prin vorbe", mai spune psihologul Lena Rusti.
Daca nu exista niciun diagnostic care sa justifice intarzierile de vorbire, copiii care nu vorbesc recupereaza rapid, in general, dupa ce implinesc trei ani. „Etapa premergatoare limbajului este balbismul, cand copilul vorbeste pe limba lui, cuvinte inexistente, dar acesta este un antrenament pentru limbaj", explica profesorul doctor Nicoleta Stanciu, cu specializare in logopedie. Potrivit logopedului, acest „vorbit in limba copilului" este frecvent si perfect normal. Totusi, logopezii ii sfatuiesc pe parinti sa ii ajute pe copii sa deprinda limbajul vorbind cu cei mici si ajutandu-i sa isi dezvolte musculatura pentru a putea vorbi. „Copiii trebuie, in primul rand, sa invete sa sufle: in fluier, in baloane de sapun, in confetti si sa umfle baloane, pentru ca aceste lucruri ii pregatesc sa vorbeasca", explica prof. dr. Nicoleta Stanciu.

Televizorul, un vinovatUn studiu efectuat recent de cercetatorii din Marea Britanie arata ca peste patru la suta din copiii care sunt lasati de parinti in fata televizorului timp indelungat au probleme in dezvoltarea vorbirii. Cei mai multi dintre ei nu rostesc nici macar un cuvant corect pana la varsta de trei ani, desi nu exista cauze organice care sa explice acest lucru. „Bebelusii raspund la mimica si recunosc fetele parintilor, dar nu au creierul suficient de dezvoltat incat sa invete limbajul de la televizor si de aceea devin confuzi cu privire la folosirea cuvintelor", explica Jean Gross, coordonatorul studiului. 

Mai mult, avalansa de informatie vizuala, dar si auditiva care se dezlantuie prin intermediul televizorului ii descurajeaza pe copii sa inceapa sa vorbeasca. „Reclamele, unele incarcate de mesaje subliminale, dar si desenele animate in care se vorbeste repede le taie copiilor curajul de a vorbi, chiar daca sunt pregatiti pentru limbaj", explica prof. dr. Nicoleta Stanciu. 


Excludeti alte cauze posibileIntarzierea semnificativa a vorbirii poate indica tulburari psihiatrice precum autismul, retardul mintal,  auzul deficitar, malformatiile gurii, limbii, dintilor sau mutenia. Este necesar un prim consult la medicul specialist, in jurul varstei de doi ani, pentru a exclude aceste cauze.</p>

Vote it up
483
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza