De ce avem incredere in pompieri

Error message

  • The file could not be created.
  • The file could not be created.
Australieni sau romani, pompierii dovedesc un curaj eroic si devanseaza toate celelalte profesii in topul increderii oamenilor.Foto: Alexandru Popescu
 

<p>Ora 2.00 noaptea. Catalina doarme linistita. La un moment dat, un puternic miros de fum o face sa deschida brusc ochii. Instinctiv, priveste in dreapta ei, acolo unde David, baietelul ei de aproape trei ani, doarme in propriul patut. Femeia se ridica din pat si iese pe holul micului apartament de doua camere, situat la etajul doi al unui bloc din Bucuresti. Mirosul e si mai puternic. Speriata, alerga spre sotul ei Ciprian, care adormise in cealalta camera, trezindu-l.
- Simti mirosul?
- Nu, raspunse barbatul, buimac de somn.
In sufragerie nu mirosea a fum. Catalina se intoarse pe hol si deschise usa apartamentului. Soc! Dincolo de ea, un "zid" compact si negru de fum.
- Suna la 112!, tipa speriata Catalina spre Ciprian, trantind usa de la intrare.

Se auzeau deja tipete in bloc. Disperat, Ciprian a deschis fereastra pentru a lasa aerul sa patrunda. Mare greseala! Apartamentul de dedesubt era cuprins de flacari si tot fumul se ridica spre ei. Catalina se invartea prin camera, cuprinsa de disperare. Se simtea neputincioasa ca parinte, prizoniera intr-o casa din care n-avea cum sa iasa. Se instala panica.
Afara se auzira, dintr-odata, sirenele. Era sunetul pe care tanjeau sa-l auda. Sosisera ajutoarele!

Fiecare dintre cei care au fost nevoiti macar o data sa sune la pompieri cunoaste acest sentiment, al increderii care incepe sa renasca dintr-o situatie ce parea fara iesire.

Acesta e si motivul pentru care pompierii au iesit, in 2008, pentru al doilea an consecutiv, pe locul intai in "Topul celor mai de incredere romani", sondaj efectuat de Reader’s Digest prin intermediul IMAS. Si, ceea ce este demn de remarcat, s-au clasat deasupra multor alte profesii importante.

Dar ce-i face pe pompieri demni de increderea noastra intr-o astfel de masura? Locotenent Cristian Tarbu, ofiter specialist psiholog in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) "Dealu Spirii" Bucuresti, spune ca cine vrea sa devina un astfel de militar trebuie sa dispuna, in primul rand, de calitati fizice si psihice peste media unui om obisnuit. "Este necesar sa aiba o motivatie puternica, alta decat cea financiara, o chemare pentru profesie, altfel nu va rezista", afirma psihologul. Tarbu lucreaza de cinci ani in cadrul ISU Bucuresti, cel mai mare inspectorat din tara, si e, practic, primul ofiter psiholog din randul pompierilor din Romania. "Meseria de pompier nu mai e ce era pe vremuri", spune el.

Are dreptate. Au trecut de mult zilele cand pompierul era doar un luptator impotriva incendiilor. El este acum si ambulantier, si scafandru, si alpinist, si descarcerator, iar pregatirea unui astfel de militar e extrem de complexa si diversificata.

"Pompierul e unul dintre primii oameni care ajung la fata locului, la un eveniment, daca nu chiar primul. Asa ca omul simplu pe el il vede, pe el il percepe ca salvator", spune general maior Aurel Udor, inspector sef ISU "Dealu Spirii". El sustine ca romanii au incredere in pompier pentru ca e aproape singura categorie profesionala care nu dezamageste, atunci cand oamenii se afla in necaz, fie ca e vorba de o pisica ramasa in vreun copac, sau de un copil ce trebuie scos din flacari.

Aceasta teorie e sustinuta si de sociologul Sergiu Baltatescu. "Pompierii au caracteristici care ii propulseaza usor pe locul intai. Salveaza bunuri si vieti si chiar si le risca pe ale lor pentru asta. Pe de alta parte, experienta noastra directa cu ei este aproape inexistenta, spre deosebire de cea cu doctorii, ale caror eventuale caracteristici negative le putem percepe pentru ca interactionam mult mai des cu ei", declara Sergiu Baltatescu, lector universitar doctor la Catedra de Sociologie - Asistenta Sociala de la Universitatea Oradea. In plus, se intreaba sociologul, cate relatari despre coruptie si incompetenta in randul pompierilor gasim in presa? "Practic, niciuna. Atunci e absolut normal ca ei sa figureze pe primul loc in topul increderii."

Intr-o noapte rece de iarna, familia Lohan era prizoniera intr-un bloc cuprins de flacari, cand a auzit sirenele. Ciprian a deschis geamul si a strigat dupa ajutor. Sotia lui, Catalina, il trezise deja pe micutul David, il imbracase si il tinea strans la piept. In casa era mult fum, iar pe tanara o usturau ochii si gatul. Isi privea copilul cu disperare, soptindu-i mereu ca va fi bine. Era mult prea panicata ca sa mai creada asta cu adevarat. David incepu sa planga.  Catalina izbucni si ea in plans.

Dintr-odata, la geam, din mijlocul fumului, se ivi o silueta. "Imaginea barbatului care a aparut la fereastra cu mas­ca pe fata si casca pe cap nu o s-o uit niciodata", spune acum tanara mama. Pustiul ei, David, urla, dar Catalina n-a stat pe ganduri. "I-am pus un prosop ud pe fata si i l-am dat! Nu credeam ca as putea sa-mi las atat de rapid copilul in bratele unui necunoscut"...
In ianuarie 2009, toata familia Lohan a fost evacuata teafara de catre pompieri din blocul cuprins de fla­cari .</p>

Vote it up
969
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza