Cum vorbesc copiii prin limbajul jucariilor

Primii ani din viata unui copil sunt definitorii pentru viitorul sau si, in acelasi timp, reprezinta o perioada in care pot fi asimilate cunostintele, diverse tipuri de informatii care reflecta etapele diferite de dezvoltare ale copilului.Foto: Reader’s Digest
 

<p>"Este o perioada in care lucruri noi sunt descoperite si imitate si, de aceea, este foarte important ca o jucarie educationala sa ofere informatii corecte si amuzante pe care copilul le poate intelege si cu care sa se poata identifica", spune dr. Elena Vladislav, specialist in psihologia copiilor. Dr. Kathleen Alfano, directorul de Cercetare al unuia dintre marii producatori de jucarii la nivel mondial, spune ca alegerea jucariilor potrivite in momentul potrivit va imbogati experienta de joaca a copilului si ii asigura acestuia fundamentul pentru procesul de invatare.

"Jucariile au un rol important pentru dezvoltarea psihica a micutilor. De cele mai multe ori copiii isi exprima sentimentele si trairile cu ajutorul jucariilor. Astfel, atunci cand micutul este agitat, indiferent de varsta, acesta va arunca, va smotoci, va brutaliza jucaria. Cand are nevoie de afectiune, copilul devine atent cu jucaria, o mangaie, e protector", explica dr. Vladislav.

In plus, specialistii in psihologia copiilor spun ca jucariile au un rol educativ. Astfel, potrivit acestora, jucariile il familiarizeaza pe copil cu denumirea cifrelor, a obiectelor din jur si a formelor, fie prin muzica, fie prin imagini insotite de muzica. In acelasi timp, prin auzul sunetelor, al cuvintelor si al muzicii copilul este incurajat sa imite sunetele. "Desi la prima vedere par doar simple jucarii, acestea imbunatatesc vocabularul si ajuta copilul sa inteleaga actiunile de tip cauza si efect", adauga dr. Kathleen Alfano.
Mai mult, specialistii spun ca jucariile reprezinta calea de acces catre lumea copiilor. "Jucariile sunt cuvintele copiilor", adauga psihologul Elena Vladislav. Specialistul spune ca prin joc se evalueaza starea emotionala a copiilor. "Este cel mai expresiv mod prin care copiii spun ca au nevoie de ceva, ca se bucura sau ca sunt tristi", completeaza dr. Vladislav.</p>

Vote it up
475
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza