Cum ne petrecem timpul liber și de ce?

CINE / CUM / ACUM / MARTIE
 

Se spune mereu că românii nu prea mai citesc. Întrebarea care se pune este cum își petrec ei timpul liber: preferă spectacolele sau alte activități? Și de ce?

• Nu citim și nici nu mergem la spectacole.
Un studiu făcut de CURS pentru Consiliul Național al Audiovizualului arată că 53% din românii de peste 18 ani nu citesc niciodată cărți. Același studiu mai arată că peste 86% din români nu merg deloc la teatru, la cinema, la operă sau la concerte. În schimb, 60% se uită la televizor cel puțin două ore pe zi. S-ar părea că aceasta este ocupația lor favorită în timpul liber.

• Tendințe optimiste în rândul tinerilor.
Totuși, organizatorii de târguri de carte arată că acestea se bucură de un succes tot mai mare: „De vreo doi ani, se poate spune că lectura este în revenire. Generația tânără este publicul cel mai larg al lecturii“, declară în Evenimentul Zliei Iuliana Radu, organizatoarea târgului estival de pe litoral Kilipirim. Tot tinerii se înghesuie și la cinema, unde, la sfârșit de săptămână, sălile par neîncăpătoare.

• Preferăm lectura sau filmele/televizorul în funcție de tipologia ceierului nostru.
În cele din urmă, s-ar putea să nu fie relevantă departajarea oamenilor în funcție de divertismentul pe care îl consumă. Nici vârsta, nici educația sau posibilitățile financiare nu sunt cele care dictează în mod absolut astfel de preferințe, arată psihologii. Psihoterapeutul Adriana Dragoș arată că este greșit să compari oamenii din punct de vedere al opțiunii pentru film sau carte. Ea declară pentru Evenimentul Zilei: „Este mai puțin important ce alegem decât de ce alegem. Finalitatea este de a ne relaxa, de a ne autodezvolta și de a ne autocunoaște“. Specialistul explică afinitatea către lectură sau film prin faptul că oamenii ajung să-și folosească preponderent doar una din emisferele cerebrale. Cei care funcționează mai ales cu emisfera dreaptă (a imaginației și intuiției) preferă un roman, iar cei care funcționează mai mult cu emisfera stângă (a rațiunii și logicii) preferă ecranizările.

Vote it up
59
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza