Cum îți găseßti slujbă după 45 de ani

 

La începutul anului,
Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă înregistra un minim istoric. Numărul locurilor de muncă scoase pe piață era la nivelul celui din 1989. Se ßtie că persoanele care au trecut de 45 de ani îßi găsesc greu de lucru. Chiar ßi în perioadele în care rata ßomajului a scăzut constant, majoritatea ßomerilor s-a situat mereu în această categorie de vârstă. Acum, în contextul crizei economice, când ßomajul creßte în ritm accelerat, cel mai afectați sunt tot cei ajunßi la vârsta maturității.

Asta nu înseamnă însă că, dacă ai ajuns în ßomaj la această vârstă, trebuie să „să depui armele“. Marcel Voicu* avea 54 de ani când s-a reangajat ca inginer proiectant, specialitatea sa. Fabrica în care lucrase 24 de ani l-a disponibilizat. Și-a petrecut un an ßi jumătate căutându-ßi de lucru ca inginer. În ßomaj nu a stat însă degeaba, învățând proiectarea computerizată, iar Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Braßov i-a găsit un post unde să-ßi pună în aplicare noile cunoßtințe.

Maria Bothazi are 54 de ani ßi e cabinier la Teatrul „Tomcsa Sandor“, din Odorheiu Secuiesc. Când s-a respecializat pentru a doua oară, ca tehnician maseur, ea avea 50 de ani. Mai lucrase ca tipograf, ca funcționar responsabil cu statele de plată ßi contabilitatea primară, dar ßi pe postul de confecționer-modelier (a doua ei calificare după cea de tipograf) – calitate în care a cusut ßi lenjerie pentru magazinele Marks& Spencer’s. „Locuiesc într-un oraß mic, în care e mai greu să-ți găseßti de lucru, aßa că a trebuit mereu să mă adaptez. Cursul de masaj a durat un an ßi am diplomă în toată regula. Astfel, am un venit suplimentar asigurat, iar colegii mei din teatru sunt ßi ei încântați să apeleze la serviciile mele.“

Candidați hiperspecializați

Populația îmbătrâneßte rapid: 19% din români au peste 60 de ani, procent care se va apropia de 25% în 2050, spune un studiu al Centrului de Cercetări Demografice „Vladimir Trebici“ publicat în 2007 cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație. Aceasta ar putea duce la amânarea pensionării ßi aprecierea angajaților vârstnici care vor să contribuie la bunul mers al economiei. De aceea, e cu atât mai trist că persoanele mature îßi găsesc mai greu de lucru. Aproape jumătate din ßomerii înregistrați în ultimii doi ani au peste 40 de ani. Cu toate acestea, doar 25% din cei care ßi-au găsit o slujbă prin programul național de ocupare a forței de muncă au peste 45 de ani.

„Este destul de greu să te angajezi când eßti mai vârstnic. Majoritatea companiilor îßi doresc oameni tineri, care să se plieze mult pe cerințele actuale“, confirmă Cătălina Cochinescu, consultant la portalul de resurse umane HR-România. Dar să generalizăm. Roxana Ciobanu, de la firma de recrutare VON Consulting, spune: „Pe anumite poziții, angajații de peste 45 de ani pot aduce un plus de valoare“.

Aceasta depinde de biografia profesională a fiecăruia. „Angajatorii se uită mai întâi la cea mai recentă experiență profesională din CV. Ei vor pune sub semnul întrebării comportamentul candidaților care au ales să stea acasă multă vreme. Dacă nu renunți la pretenții, ßansele de angajare scad“, spune Ciobanu. Poate fi greu să-ți găseßti o nouă slujbă ßi dacă ai lucrat peste 20 de ani la acelaßi angajator, devenind un fel de „angajat hiperspecializat“. Aceasta îți poate afecta disponibilitatea de a schimba industria sau aria de activitate, spune Ciobanu. Cătălina Cochinescu confirmă: „Se caută varietatea. Dacă faci dovada că ai activat cu succes în mai multe domenii, ai un avantaj, fiind privit ca o persoană care se adaptează ußor. Dacă însă perioadele în care ai lucrat sunt prea scurte, aceasta se poate interpreta tocmai ca o problemă de adaptare!“.

Importantă este ßi educația. Cei care au peste 45 de ani ßi nu au studii îßi găsesc mai greu de lucru decât cei cu diplome. Un motiv în plus ca să te pui pe treabă. Angajatorilor le plac candidații care demonstrează interes în a învăța. În orice caz, azi trebuie să ßtii să utilizezi computerul în orice domeniu de activitate. Aßa că n-ar fi o idee rea să faci un curs de utilizare a computerului. Sau orice fel de curs. Vei demonstra astfel că vrei să-ți lărgeßti orizonturile.

Un alt factor important în găsirea unei slujbe sunt ßi abilitățile tale ßi măsura în care eßti pregătit să-ți sufleci mânecile ßi să te pui pe treabă. Orice fel de treabă. Roxana Ciobanu spune: „Dacă nu apare jobul dorit, renunță un pic la pretenții ßi îndreaptă-te către funcții mai mici, plătite cu salarii mai scăzute. Fii flexibil ßi deschis ofertelor. Cântăreßte-ți realist ßansele“.

Avantaje față de „juniori“

Marian Vasilescu, în vârstă de 46 de ani, este de formație electrician ßi instalator montare apă, dar nu s-a ferit niciodată să se pună pe treabă, indiferent despre ce era vorba. A lucrat ca motostivuitorist, gestionar de depozit vamal, ßofer de taxi. „Ce înseamnă capitalismul? Înseamnă să ai curaj să începi din nou“, spune Vasilescu, care de peste un an lucrează ca ßofer la un ziar din Bucureßti ßi plănuießte o nouă calificare: cursuri de fotoreportaj. Această atitudine l-a ajutat să nu stea niciodată prea mult în ßomaj. „Trebuie să ne recalificăm întruna. Nu mai e timpul să lucrezi până la pensie la aceeaßi instituție“, spune el.

Un alt aspect este că e mai ußor să-ți găseßti slujbe în anumite domenii decât în altele. Roxana Ciobanu, de la VON Consulting, spune că în construcții, IT ßi contabilitate vârsta nu reprezintă o problemă, ba dimpotrivă. Pentru cei care au peste 45 de ani există oportunități ßi în industria serviciilor ßi în hotelărie. „Unii angajatori îßi dau seama că angajații mai vârstnici aduc un plus de calitate echipei prin experiența lor. Ei îi pot instrui pe juniori ßi pot face față mai bine unor situații speciale, cu care e posibil să se mai fi confruntat înainte în carieră“, spune Ciobanu. Aßadar, pentru anumite posturi angajatorii vor tocmai candidați de peste 45 de ani, deoarece aceßtia sunt mai loiali, ponderați, ßtiu să se poarte ßi sunt capabili să pună ordine într-un mediu plin de tineri entuziaßti care acționează haotic.

Vasilica Costescu, director de resurse umane la Hotelul Crowne Plaza din Bucureßti, explică: „Noi recrutăm direct, nu prin intermediari. Pentru unele posturi preferăm persoane mai mature, deoarece sunt mai puțin preocupate de schimbarea slujbei. Aceasta îi face mai dedicați ßi mai conßtiincioßi“. În plus, candidații care au peste 45 de ani pot fi percepuți a fi mai rentabili pentru firmă. „Ei muncesc mai mult ßi cer mai puțin decât tinerii, adesea pentru că nu îi mai presează nevoi ca achiziționarea unei maßini sau a unei locuințe“, spune Eduard Ezeanu, de la CareerExperts, într-un articol publicat pe site-ul ejobs.ro

Angajatorii care caută persoane vârstnice sunt însă puțini. Majoritatea companiilor private chiar îi evită. Există anumite prejudecăți împotriva lor: se spune că sunt mai „scumpi“, se îmbolnăvesc mai des, sunt mai înceți, se adaptează greu, le lipseßte amibiția ßi dorința de a învăța ßi nu sunt interesați de noua tehnologie. E greu să contracarezi toate acestea, dar sunt ßi argumente în favoarea „seniorilor“: au mai multă experiență, necesită mai puțin training ßi sunt mai stabili: odată angajați, vor rămâne în noul post. Dumitru Don, de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Cluj, explică: „Cei care au peste 45 de ani ßi au lucrat la stat timp de 25 de ani, pe posturi de înaltă calificare (sudori, bucătari, lăcătuß-mecanici), pot deveni chiar tutori în firmele private, deoarece nivelul de calificare în meseriile cu tradiție îndelungată a scăzut mult în ultimul timp în România“.

Ce e bine să ßtii

În concluzie, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți evaluezi calitățile. Ce ßtii să faci cel mai bine? Poate că punctul tău forte e experiența în muncă. Poate te pricepi să „citeßti“ ßi să motivezi oamenii. Poate eßti loial, ai o experiență de viață unică sau eßti imun la stres – acestea sunt atuuri de care seniorii se bucură cel mai adesea. Aßadar, ar fi înțelept să-ți scoți în evidență aceste calități când scrii o scrisoare de intenție sau susții un interviu de angajare. Și ar mai fi ceva. „Noi îi sfătuim pe ßomerii înregistrați la noi să îßi caute o nouă slujbă ßi în funcție de domeniile lor de interes“, spune Dumitru Don. „Mulți au muncit 20-30 de ani la aceeaßi companie de stat ßi au meserii care nu mai corespund pieței. Nu are însă sens să refuzi să faci ce se cere. Dacă la întâlnirea cu consilierii noßtri de carieră aceßtia află că îți place să găteßti, ei te vor sfătui să te specializezi ca bucătar“, explică Don.

În România, angajații mai vârstnici nu beneficiază de multe facilități, ca în alte țări europene (unde, de exemplu, de la o anumită vârstă angajatul poate refuza turele de noapte). În schimb, există o lege prin care companiile care angajează o persoană de peste 45 de ani primesc de la stat o subvenție lunară în cuantumul unui salariu brut minim pe economie. Practic, statul subvenționează cheltuielile companiei cu angajatul respectiv, în schimbul garanției că acesta va rămâne pe poziția respectivă timp de doi ani. „Anul trecut, când pe piața muncii s-a înregistrat un deficit de forță de muncă, această categorie de personal s-a dovedit foarte stabilă“, spune Dumitru Don. AJOFM Cluj a reußit să plaseze, din 2002 încoace, în jur de 500 de persoane pe an în baza acestei legi. „Le-am explicat firmelor că aceßti oameni contribuie la crearea de produse ßi oferirea de servicii cu valoare mai mare“, spune Don. El mai declară că – în mod paradoxal – cele mai interesate de acest program au fost firmele cu directori tineri de resurse umane. Deßi multinaționalele au rămas reticente, Banca Transilvania a angajat mai multe persoane de peste 45 de ani.

Un alt element-cheie: relațiile. A stabili contacte e foarte important, mai ales pentru cei cu educație superioară. De exemplu, în mediul universitar funcționează networkingul informal: „Contează ca cineva să te recomande că eßti o persoană cu performanțe ßi/sau potențial“, spune Denizia Gal, conf. univ. dr. la Facultatea de Sociologie ßi Asistență Socială a Universității „Babeß-Bolyai“ din Cluj. Potrivit studiului HR Profile 2007, realizat de Corporate Dynamics ßi Public Share, recomandarea a crescut ca pondere printre metodele de recrutare. „E bine să-ți construießti un sistem de relații din timp. Acum poți face asta ßi pe internet“, spune Cochinescu, de la HR-Romania. Aßa că reia legătura cu vechile cunoßtințe ßi du-te la cât mai multe evenimente sociale. Creează-ți sau împrospătează-ți profilul profesional pe site-ul de networking LinkedIn. Spune-le tuturor că îți cauți slujbă. Cere să susții un interviu la o firmă cu care ai vrea să lucrezi. Nu neglija nici înscrierea la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, unde poți primi consiliere de carieră. Pe scurt, lărgeßte-ți orizonturile! Nu poți ßti ce surprize îți rezervă viitorul!

* Numele persoanei a fost schimbat pentru protejarea identității

Vote it up
20
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza