Copiii sunt în pericol la locul de joacă?

 

Cât de sigure sunt jocurile pentru copii instalate în părculețe? De curând, firma Soluții Urbane a inițiat o dezbatere despre respectarea normelor în domeniu.

• Jocurile sunt certificate, dar nu și controlate.
Legea română cere ca aceste echipamente să fie (re)certificate de Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridi- cat (ISCIR). „Aparatele au nevoie de inspecții și întreținere“, arată Dana Dobrescu, de la Soluții Urbane, firmă care importă și montează jocuri pentru copii. Ing. Alexandru Szilveszter, Inspector de Stat Șef la ISCIR, explică: „Printre obligațiile deținăto- rilor de astfel de echipamen- te (inclusiv primăriile) se nu- mără și aceea de a numi personal autorizat de ISCIR pentru supravegherea tehnică a instalațiilor“.

• Protecția Consumatorilor are prerogative limitate. În 2005, ANPC și ISCIR au încheiat un protocol prin care ISCIR certifică introducerea pe piață și modul de exploatare a acestor jocuri, iar ANPC verifică procesul verbal de funcționare, certificatul de conformitate, analiza de risc și respectarea instrucțiunilor. Inspectorul Gelu Ursu, de la OPC București, a explicat pentru Evenimentul zilei dificultățile legale ale acestei activități: „Populația nu poate fi considerată consumator fiindcă nu are bon care să ateste că omul a dobândit un produs“.

Primăriile ar trebui să se implice mai mult.
• Unele primării acceptă montarea jocurilor de către montatori nespecializați, spune Dana Dobrescu de la Soluții Urbane. Cum îți dai seama dacă locul de joacă pentru copii este sigur? Echipamentele din parc trebuie să aibă eticheta cu nu- mele producătorului, al ce- lui care a făcut instalarea și cu grupa de vârstă căreia i se adresează. Trebuie men- ționat și un telefon de contact. „Fiindcă normele europene nu au aplicabilitate obligatorie, soluția este să responsabilizăm cetățenii și autoritățile locale. De exemplu, în Sectorul 5 din Capitală, unde primăria a predat cheia de la părculețe asociațiilor de locatari, acestea le păstrează în perfectă regulă“, mai spune Dana Dobrescu.

După un articol de A. Ciupercă în Evenimentul zilei, cu informații suplimentare de Șt. Totorcea

Vote it up
152
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza