Copiii noștri, tot mai sedentari

 

Elevii au primit recent o veste bună. Ministerul Educației a decis să reducă numărul de ore pe săptămână. Vestea mai puțin bună e că printre orele ce ar putea fi tăiate se numără și cele de sport. Astfel, elevii din clasele a IX-a și a X-a vor face o oră de sport pe săptămână, în loc de două, ca până acum, aceasta fiind completată de încă două ore extracurriculare, ce sunt opționale.

O astfel de decizie intră în contradicție flagrantă cu ultimele recomandări ale Parlamentului European, care a invitat țările membre să impună sportul ca disciplină obligatorie în școli și licee, astfel încât elevii să beneficieze de cel puțin trei ore de educație fizică pe săptămână. Iar recomandările n-au fost făcute degeaba. Potrivit ultimelor date ale Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel european există la ora actuală nu mai puțin de 21 de milioane de copii obezi, trei milioane dintre ei fiind elevi.

Cum s-a ajuns aici? Copiii nu mai fac mișcare. Preferă să stea mai degrabă în fața calculatorului, decât să alerge prin parc, sau își anulează orele de educație fizică de la școală cu o simplă adeverință medicală. Sedentarismul lor se combină cu o alimentație deficitară, bazată pe mâncarea tip fast-food. Iată motivele pentru care, anual, în Europa 85.000 de copii ajung să îngroașe rândurile obezilor. În România, aceleași statistici arată că o treime dintre cei mici devin obezi chiar înainte să ajungă pe băncile școlii. Ei riscă astfel de la diabet și afecțiuni cardiace până la cancer.

Deci, pe lângă dezbaterea legată de felul în care ar trebui să arate programa școlară, rămâne problema copiilor din ziua de azi, care, în mod cert, fac mai puțină mișcare decât cei de ieri.

Vote it up
78
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza