Copiii de la tara, cei mai predispusi la saracie

Tinerii de la sate si copiii din Romania sunt cei mai predispusi la saracie si sunt afectati de somaj, fenomen care capata amploare la nivelul Uniunii Europene.Foto: Reader’s Digest
 

<p>Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu, a spus, marti, ca tinerii de la sate si copiii din Romania sunt cei mai predispusi la saracie si sunt afectati de somaj, fenomen care capata amploare, astfel ca, in Uniunea Europeana numarul somerilor tineri a ajuns la cinci milioane.

"Nu am abordat aceasta tema - a incluziunii sociale - intamplator. Motto-ul Europei pentru anul 2010 este dedicat saraciei, anul viitor fiind anul luptei impotriva saraciei", a spus Mariana Nedelcu, la deschiderea celei de-a noua editii a Forumului Initiativei Central Europeana pentru Sprijinirea Tinerilor pe Piata Fortei de Munca, ca programul Initiativei Central Europene (ICE).

Oficiul European de Statistica a prezentat in iulie 2009 o situatie privind somajul in randul tinerilor, iar concluziile sunt "dure", 5 milioane de tineri din Uniunea Europeana sunt someri. La nivelul celor 27 de state membre, rata somajului in randul tinerilor - cu varste intre 15 si 24 de ani este de 18,3 la suta, fata de 8,2 la suta cat se inregistreaza la nivelul intregii populatii.
"Romania nu iese din tipar. In topul celor mai predispuse categorii la saracie sunt copiii, tinerii din mediul rural, urmati de lucratorii pe cont propriu si somerii", a subliniat secretarul de stat.

Romania a avut, in primul trimestru, o rata a somajului in randul tinerilor de 19,6%, a 13-a ca marime din UE.
Rata somajul in randul tinerilor din Romania cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani a urcat cu 1,4 puncte procentuale fata de nivelul din primul trimestru al 2008. Numarul total de someri tineri a fost de 194.000 la finele lunii martie.

In opinia reprezentantului Ministerului Muncii, educatia si ocuparea sunt cheile care pot asigura incluziunea sociala a persoanelor aflate in dificultate.

"Nu exclud ca pentru a facilita accesul pe piata muncii a categoriilor aflate in dificultate si autoritatile au in fata o serie de provocari precum adaptarea formarii profesionale la cerintele pietei muncii sau flexibilizarea procesului de formare a angajatilor", a spus Nedelcu.

Printe obiectivele prioritare se regasesc protejarea locurilor de munca, crearea de noi locuri de munca, mai ales in mediul rural, dar si imbunatatirea accesului pe piata fortei de munca a grupurilor dezavantajate, a afirmat secretarul de stat.

Mariana Nedelcu a precizat ca sunt trei directii in care Romania trebuie sa actioneze cu prioritate, prima fiind stimularea ocuparii, prin consiliere si informare privind cariera, formarea vocationala, organizarea de burse pentru locurile de munca. "Atunci cand bugetul poate suporta putem dezvolta si un sistem de acordare de microcredite cu dobanda subventionata sau acordarea de asistenta pentru demararea unei afaceri", a spus Nedelcu.

In acest sens, Ministerul Muncii a pus bazele unui parteneriat cu Prefectura Capitalei privind lansarea unei campanii pilot de consiliere a elevilor din clasa a -XII-a, dar si a cadelor didactice si a parintilor, cu scopul de a stimula dialogul dintre acestia, astfel incat adolescentii sa-si decida viitoarea cariera in functie de aptitudini si inclinatii.
Cea de-a doua directie este reprezentata de stimularea mobilitatii pe piata muncii, iar a treia de stimulare a angajatorilor prin acordarea de facilitati, astfel incat sa incurajeze angajarea tinerilor.</p>

Vote it up
206
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza