Copiii care supravietuiesc cancerului, mai putin dispusi la casatorie

Persoanele care au supravietuit unui cancer dezvoltat in copilarieprezinta mai putine probabilitati sa se casatoreasca la maturitate, cercetatorii fiind de parere ca traumele suferite la o varsta frageda nu au doar repercusiuniFoto: Reader’s Digest
 

<p>Copiii care au supravietuit cancerului sunt expusi unor efecte secundare pe termen lung ce apar in urma tratamentului anticancer, precum deficiente hormonale, dificultati de invatare, risc crescut de dezvoltare a unui cancer secundar sau a unei maladii cardiace.

Cercetatorii americani de la Universitatea Yale au descoperit, insa, ca aceste efecte secundare influenteaza si probabilitatile acestor pacienti de a se casatori.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 9.000 de voluntari care au invins cancerul in copilarie, cu varstele cuprinse intre 18 si 54 de ani, si pe 3.000 de rude de gradul I ale acestora. Comparativ cu rudele lor, pacientii care au suferit de cancer au prezentat o probabilitate cu 21% mai mare de a nu se casatori niciodata.

Luand in calcul date statistice din Statele Unite, cercetatorii au stabilit ca fostii bolnavi de cancer prezinta cu 25% mai multe probabilitati de a nu se casatori niciodata comparativ cu ceilalti americani de aceeasi varsta, rasa si sex.

La nivelul intregului grup de voluntari, 46% dintre supravietuitori nu s-au casatorit niciodata, comparativ cu 32% in grupul rudelor, dar si in cadrul populatiei generale.

"Studiul nostru a scos in evidenta aspectele cu care se confrunta un supravietuitor al cancerului, care ii diminueaza sansele de a se casatori: statura mica, functii fizice precare si probleme cognitive", a declarat Nina S. Kadan-Lottick, autoarea studiului.
Studiul, publicat in revista Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, a demonstrat ca cei care au supravietuit - barbati si femei - unui cancer cerebral sau al coloanei vertebrale au cele mai mici sanse de a se casatori, 64% dintre ei ramanand celibatari.

In schimb, supravietuitorii altor tipuri de cancer prezinta aceleasi probabilitati ca si rudele lor in privinta unui viitor mariaj. Printre acestia se numara pacientii care au suferit in trecut de limfom, de maladia Hodgkin, de cancer osos sau de cancer renal.</p>

Vote it up
178
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza