Congelarea legumelor

Legumele ce urmeaza a fi congelate trebuie intotdeauna curatate si pregatite.
 


Multe
legume necesita in prealabil oparirea sau fierberea in apa. Nu toate legumele sunt
congelate cu succes. Sparanghelul, spre exemplu, se distruge, devenind apos si
moale cand este dezghetat. Alte legume care nu rezista prea bine sau chiar
deloc la congelat sunt sfecla, morcovii intregi sau taiati, conopida,
castravetele, vanata, feniculul, salatele, prazul, cartofii, ridichile,
zucchini si dovleceii. Iata cateva instructiuni pentru manevrarea legumelor
care sunt indicate pentru congelare.

Ardei grasi

Tocati fin,
se pun impachetati la congelator.

A se folosi
in decurs de 12 luni.

Bame

Se oparesc
patru minute intregi, curatate. Se racesc in apa foarte rece. Se scurg bine si
se pun la congelat.

A se folosi
in decurs de 6 luni.

Bostan

Se coace
mai intai, apoi se face piure inainte de congelare. Se raceste complet inainte
de a fi pus in pachete, la congelator.

A se folosi
in decurs de 6 luni.

Broccoli

Se oparesc
buchetelele timp de 3 minute. Se racesc complet in apa foarte rece. Se scurg
bine si se pun la congelat.

A se folosi
in decurs de 12 luni.

Cartofi dulci

Cartofii
dulci se fierb, apoi se fac piure inainte de a fi congelati. Piureul se raceste
complet inainte de a fi pus in congelator.

A se folosi
in decurs de 6 luni.

Ceapa

Se formeaza
pachete cu ceapa cruda tocata, ceapa verde sau chives crude, care se pun la
congelat.

A se folosi
in decurs de 6 luni.

Dovleac de iarna

Dovleacul
se coace mai intai, apoi se face piure inainte de congelare. Se raceste complet
inainte de a fi pus in pachete, la congelator.

A se folosi
in decurs de 6 luni.

Fasole verde

Se opareste
curatata, cate 3 minute, in transe de 450 g. Se raceste complet in apa rece. Se
scurge bine si se pune la congelat.

A se folosi
in decurs de 12 luni.

Legume verzi

Se oparesc
frunzele timp de 2 minute. Se racesc complet in apa foarte rece. Se scurg bine
si se pun la congelat.

A se folosi
in decurs de 6 luni.

Mazare

Mazarea
boabe se opareste timp de 2 minute. Se raceste complet in apa foarte rece. Se
scurge bine si se pune in pachete la congelat.

A se folosi
in decurs de 12 luni.

Morcovi

Se fierb si
se fac piure inainte de a fi congelati. Cei intregi si cei taiati nu rezista la
fel de bine la congelare. Piureul se raceste inainte de a fi congelat.

A se folosi
in decurs de 6 luni.

Nap si rutabaga

Se fierb
inainte de a fi congelati, apoi se fac piure. Se racesc complet inainte de a se
face pachete si a se congela.

A se folosi
in decurs de 6 luni.

Pastarnac

Se fierbe
si se face piure inainte de a fi congelat. Se raceste inainte de a fi pus in
pachete la congelator.

A se folosi
in decurs de 6 luni.

Porumb

Se oparesc
stiuletii intregi 4-8 minute, in functie de marime. Se racoresc in apa rece. Se
pot scoate boabele de pe stiulete. Se pun la congelat, in pachete.

A se folosi
in decurs de 6 luni.

Rosii

Se oparesc
rosii intregi, timp de 2 minute. Se racesc complet in apa rece. Se scurg si se
pun la congelat. Sosul de rosii se preteaza la congelare.

A se folosi
in decurs de 12 luni.

Spanac

Se oparesc
frunzele intregi, timp de 2 minute. Se racesc complet in apa foarte rece. Se
scurg bine si se pun la congelat.

A se folosi
in decurs de 6 luni.

Varza de Bruxelles

Se oparesc
verze curatate, timp 3-5 minute, in functie de marime. Se racesc complet in apa
rece. Se scurg, se pun in pachete, la congelator.

A se folosi
in decurs de 12 luni.

Din volumul
"Legumele. Savoare si energie", Editura Reader's Digest 2007

Vote it up
293
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza