Ciorba rapida de pui

Ardeiul rosu, porumbul dulce si cateva verdeturi proaspete dau culoare si textura unei simple ciorbe de pui, iar vinul de Xeres o face sa aiba un gust mai special.
 


Ingrediente:

900 ml apa fiarta, 2 cuburi bulion de pui faramitate, 1 ardei gras rosu fara
seminte si taiat in fasii subtiri, 125 g porumb dulce congelat, 225 g piept de
pui dezosat fara piele, taiat in fasii de 1 cm, 125 g broccoli violet taiat in
bucati mici sau varza de frunze taiata subtire, 2 linguri vin de Xeres mediu, 3
linguri chives proaspete tocate, 3 linguri tarhon proaspat tocat, sare si piper.


Preparare:

Se toarna apa intr-o cratita mare. Se adauga cuburile de bulion si se amesteca
la foc mare pana fierbe bulionul. Se adauga fasiile de ardei rosu si porumbul
dulce. Se pun la fiert. Cand clocotesc se adauga fasiile de pui si imediat se
face focul mic. Se acopera si se fierb incet 5 minute.

Se ia capacul de pe cratita si se pun din nou la
fiert. Cand clocotesc se presara boccoli sau varza de frunze peste ciorba, dar
nu se amesteca. Se lasa sa fiarba la suprafata ciorbei, fara capac, 3-4 minute
sau pana cand sunt fragede.

Se ia cratita de pe foc. Se adauga vinul de Xeres,
chives, tarhonul si se pun sare si piper dupa gust. Se serveste imediat.


Timp de
preparare:

10 minute


Timp de
gatit:

circa 15 minute

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 140 kcal; 16 g proteine; 4 g grasimi (din care 1 g grasimi
saturate); 10 g carbohidrati (din care 5 g zahar); 2 g fibre.

Cateva idei:

- O cantitate generoasa de tarhon proaspat ii da
ciorbei o aroma puternica. Pentru un rezultat delicat se reduce cantitatea de
tarhon la 1 lingura sau se foloseste hasmatuchi.

- In loc de varza de frunze se foloseste varza alba
creata sau varza creata. Inainte de a toca varza se scot si se arunca toate
nervurile tari.

- Pentru a-i da ciorbei o aroma chinezeasca, fasiile
de pui se marineaza timp de 10 minute, cat se prepara legumele, intr-un amestec
de 2 linguri de sos de soia, 2 linguri vin de orez sau vin de Xeres sec si 2
lingurite de radacina proaspata de ghimbir rasa. In loc de broccoli violet sau
varza de frunze se foloseste varza chinezeasca. Se taie pe lungime nervurile
albe groase, apoi in fasii. Varfurile verzi se taie transversal in fasii.
Fasiile albe se adauga in ciorba la pasul 2 si se fierb 1 minut inainte de a
pune varfurile verzi. Impreuna cu varfurile de varza chinezeasca se adauga 2
fire de ceapa verde tocata. Se fierb 2-3 minute.

- In loc de pui se pot utiliza fasii subtiri de carne
slaba de porc fara os.

- Pentru a face supa mai consistenta se adauga 75 g
taitei cu ou, uscati. Se sfarama taiteii si se amesteca in ciorba la pasul 2 si
se dau in clocot inainte de a adauga varza de frunze.

Avantaje:

- Porumbul furnizeaza carbohidrati si fibre dietetice.
Legumele verzi sunt si ele o sursa buna de fibre, despre care se crede ca reduc
riscul de cancer de colon.

- In aceasta reteta rapida, broccoli si varza taiate
in bucati mici fierb repede astfel ca retin cat mai multa vitamina C.

- Ardeiul gras rosu este o sursa excelenta de vitamina
C, precum si de beta-caroten si bioflavonoide.

Vote it up
242
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza