Ciorba picanta de cod

Poate fi preparata cu o zi inainte, pestele punandu-se in ultimul moment, ceea ce este util in timpul saptamanii pentru pregatirea unei cine sanatoase in cateva minute.
 





Ingrediente:

2 fire de patrunjel, 2 fire de cimbru proaspat, 1 foaie de dafin, 1 tija de
telina de 7,5 cm, 1 conserva de rosii tocate, circa 400 g, 750 ml supa de peste
(facuta in casa), 4 linguri cidru mediu, 1 ceapa mare tocata, 400 g cartofi
rosii taiati in bucati mari, 225 g morcovi taiati felii subtiri, 225 g dovlecei
taiati felii subtiri, 225 g fasole verde taiata bucati scurte, 1 ardei gras
galben sau rosu, fara seminte, taiat felii, 550 g file de cod, fara piele si
taiat in bucati mari, sare si piper; pentru ornat: 2 linguri patrunjel tocat
marunt, 1 lingura chives proaspete tocate, fasii subtiri din coaja de la 1
lamaie.


Preparare:

Se lega patrunjelul, foaia de dafin si telina, formand un buchet garni. Se pune
buchetul garni intr-o cratita mare. Se adauga rosiile si sucul lor, bulionul,
cidrul si ceapa, se amesteca si se pun la fiert. Cand clocotesc se face focul
mic, se acopera partial cratita si se fierb la foc mic 15 minute. Se adauga
cartofii si morcovii. Se face focul potrivit, se acopera si se fierb 15 minute
sau pana cand legumele sunt aproape fragede. Se adauga dovleceii, fasolea verde
si ardeiul galben sau verde si se continua fierberea la foc mic, acoperita, 5
minute sau pana cand legumele sunt fragede. Se scoate si se arunca buchetul
garni. Se pun sare si piper dupa gust, apoi se adauga codul in ciorba care
fierbe la foc mic. Se acopera si se fierbe incet 3-5 minute sau pana cand
pestele devine opac, putin tare si se desface usor. Nu se lasa ciorba sa fiarba
mult pentru ca pestele se fierbe prea tare si incepe sa se desfaca. Pentru
garnitura, se amesteca patrunjelul, chives si coaja de lamaie. Pestele si
legumele se pun in castronele calde, apoi se adauga zeama. Se presara deasupra
garnitura si se serveste imediat.


Timp de
preparare:

circa 20 minute


Timp de
gatit:

circa 40 de minute

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 290 kcal; 33 g proteine; 2,5 g grasimi (din care 0,5 g grasimi
saturate); 35 g carbohidrati (din care 16 g zahar); 7 g fibre.

Cateva idei:

- Se pot face modificari utilizand legume diferite -
sunt potrivite buchetele de broccoli, praz taiat felii, boabe de porumb, mazare
si ardei grasi verzi. Se adauga la pasul 2, in loc de dovlecei, fasole verde si
ardei gras galben.

- Egrefinul afumat este delicios in acest fel de
mancare, singur sau inlocuind jumatate din pestele alb.

Avantaje:

- Consumul de chifle integrale impreuna cu supa
contribuie la fibrele dietetice furnizate de legume.

- Fasolea verde este o sursa buna de fibre si de
cantitati valoroase de folati.

- Dovleceii furnizeaza niacina si vitamina B6.

Vote it up
207
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza