Ciorba miso japoneza

Arome bogate intr-o ciorba orientala care se prepara repede si usor. Cu tofu delicat si nasturelul usor piperat, supa este ideala inainte de a un fel pe baza de legume prajite cu taitei.
 


Ingrediente: 1 pachet de
spanac (ideal, spanac japonez kombu uscat) - circa 25 g, 1 lingura sake (sau
vin chinezesc din orez, sau vin de Xeres sec), 1 lingurita zahar tos, 1/2
lingurita radacina proaspata de ghimbir rasa marunt, 2 linguri pasta miso, 4
fire ceapa verde taiate felii oblic, 6 ciuperci shiitake proaspete taiate felii
subtiri, 85 g tofu taiat cubulete, 85 g frunze de nasturel.


Preparare: Se pune spanacul
kombu intr-o cratita si se toarna deasupra 1 litru de apa. Se pune la fiert
incet. Cand clocoteste se ia de pe foc si se acopera cratita. Se lasa deoparte
5 minute. Cu o spumiera se scoate spanacul kombu si se arunca. Se adauga sake,
vinul din orez sau de Xeres, zaharul si ghimbirul si se pun la fiert. Cand
clocotesc se face focul mic si se adauga pasta miso, amestecand pana se dizolva
complet. Se adauga ceapa verde, ciupercile, tofu si nasturelul. Se fierb foarte
incet 2 minute fara sa clocoteasca. Se scoate supa in castronele si se serveste
imediat.


Timp de preparare: 10 minute,
plus 5 minute pentru muiat


Timp de gatit: circa 20 de
minute

Se obtin 4 portii.

Fiecare portie contine 55 kcal; 3 g
proteine; 2 g grasimi (din care 0 g grasimi saturate); 5,5 g carbohi­drati (din
care 5 g zahar); 4 g fibre.


Cateva idei:


- Daca se doreste, pentru a
adauga o textura contrastanta, spanacul kombu se poate toca fin sau se poate
taia in fasii subtiri cu foarfeca si se pune inapoi in ciorba.

- Pentru o aroma de verdeturi
mai intensa, odata cu nasturelul se adauga 2 linguri de coriandru proaspat.

- Ca alternativa
nevegetariana la spanacul kombu uscat, in etapa 1 se utilizeaza praf de bulion
dashi. Dashi este un bulion japonez facut din spanac kombu si bucati de bonito
(peste uscat). Alternativ, ca baza pentru ciorba, se poate utiliza bulion de
legume, obtinand un rezultat diferit, dar la fel de delicios.

- Aceasta reteta se poate
utiliza ca baza pentru supa de pui japoneza cu taitei udon. Se pune la fiert 1
litru de bulion de pui (preferabil facut in casa). Cand
clocoteste se adauga sake, ghimbirul si 2 linguri de sos de soia consistent. Nu
se pune miso. In etapa 3, odata cu ceapa verde si ciupercile se adauga un piept
de pui dezosat, fara piele, taiat in fasii foarte fine si un pachet de taitei
udon, circa 215 g. Nu se pune tofu, si in aceasta etapa nu se pune nasturelul. Se
pun la fiert. Cand clocotesc se face focul mic si se fierb 2 minute sau pana
cand sunt fierte fasiile de pui. Se adauga apoi nasturelul si se fierbe incet 1
minut.


Avantaje:


Cercetarile sugereaza ca
umila fasole soia este plina de ingrediente care combat bolile. Fasolea soia si
produsele derivate, cum sunt tofu si pasta miso, sunt bogate in compusi numiti
fitoestrogeni. Din ce in ce mai multe dovezi sugereaza ca o dieta bogata in
fitoestrogeni poate ajuta la protectia impotriva bolilor de inima, a cancerului
de san si de prostata si osteoporozei (oase fragile). Consumul de produse din
soia ajuta la ameliorarea multor simptome asociate menopauzei.

Vote it up
213
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza