Ciorba iute de curcan cu salsa

Aceasta ciorba colorata este inspirata de aromele condimentate si complexe ale chilli con carne.
 


Ingrediente:

2 linguri ulei de masline extra virgin, 450 g carne de curcan tocata, 1 ceapa
tocata marunt, 2 tije de telina tocate marunt, 1 ardei gras rosu sau galben
fara seminte si tocat marunt, 3 catei de usturoi tocati marunt, 1 conserva
rosii tocate, circa 400 g, 1 litru supa de pui sau curcan (preferabil de casa),
1/4 lingurita coriandru macinat, 1/4 lingurita chimion macinat, 1/4 lingurita
oregano uscat, 1/2 lingurita praf de chilli, sau dupa gust

200 g dovlecei taiati cubulete, 150 g boabe de porumb
proaspete sau congelate, dezghetate daca este necesar, 1 conserva fasole alba
sau borlotti, circa 400 g, scursa si clatita, sare si piper, 12 tortilla de
faina pentru servit; pentru salsa de avocado: 2 linguri suc proaspat de chitra,
2 avocado, 100 g rosii cherry taiate in sferturi, 6 fire de ceapa verde, tocate
marunt, 50 g crusatea, tocata.


Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita mare, la foc mare. Se adauga curcanul si se
prajeste 4 minute, amestecand din cand in cand, pana se rumeneste usor. Se face
focul potrivit si se adauga ceapa, telina, ardeiul si usturoiul. Se continua
prajirea, amestecand des, circa 2 minute sau pana cand ceapa incepe sa se
moaie. Se adauga rosiile cu sucul din conserva, bulionul, coriandrul,
chimionul, oregano si praful de chilli. Se pun la fiert. Cand clocotesc, se
face focul mic, se acopera cratita si se fierb 20 de minute. Se incalzeste
cuptorul la 160 de grade Celsius (pozitia 3). Se adauga in ciorba dovleceii,
porumbul si fasolea alba sau borlotti. Se pun din nou la fiert. Cand clocotesc,
se face focul mic si se acopera din nou cratita. Se fierb incet inca 10 minute
sau pana cand sunt fragezi dovleceii. Intre timp se inveleste pachetul de
tortilla in folie de aluminiu si se incalzeste in cuptor circa 10 minute sau
pana cand tortilla se incalzesc suficient si sunt moi. Pentru salsa, se pune
sucul de chitra intr-un castron. Se taie in jumatate avocado, se scot samburii,
se curata, se taie cubulete si se amesteca in sucul de lamaie verde. Se adauga
rosiile, ceapa verde si crusateaua, punand sare si piper dupa gust. Se amesteca
cu grija sa nu se sfarame cubuletele de avocado. In ciorba se pun sare si piper
dupa gust. Se toarna ciorba in castronele calde si se serveste. Salsa poate fi
pusa deasupra ciorbei sau alaturi, infasurata in tortilla calde.


Timp de
preparare:

35 minute


Timp de
gatit:

50 de minute

Se obtin 6 portii.

Fiecare
portie contine 400 kcal; 28 g proteine; 11 g grasimi (din care 2 g grasimi
saturate); 51 g carbohidrati (din care 10 g zahar); 8 g fibre.

Avantaje:

- Fasolea si semintele de legume sunt o sursa buna de
fibre dietetice, in special de fibre solubile care pot ajuta la reducerea
nivelurilor marite de colesterol in sange. De asemenea, furnizeaza cantitati
utile de vitamina B1 si fier.

- Vitamina C din salsa ajuta corpul sa absoarba fierul
din fasole.

- Avocado este bogat in vitamina B6, care este vitala
pentru serotonina, hormonul care creeaza "starea de bine". Mai
furnizeaza si vitamina antioxidanta E care ajuta la protectia impotriva bolilor
de inima.

O idee:

- Pentru o ciorba vegetariana de fasole si ardei iute,
nu se mai pune curcan si bulionul de pui se inlocuieste cu bulion de legume (preferabil
de casa, consistent, vezi pag. 23). Se taie felii groase o vanata si se ung
feliile usor pe ambele fete cu ulei de masline extra virgin. Feliile de vinete
se rumenesc putin pe ambele parti intr-o tigaie teflonata sau sub grill. Se
scot vinetele din tigaie sau de sub gril si se taie cubulete, apoi se adauga in
ciorba odata cu rosiile, bulionul si condimentele.

Vote it up
98
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza