Ciorba din scrumbie afumata si porumb

Cu cateva ingrediente proaspete, conservele din dulap pot fi transformate intr-o mancare rapida foarte buna.
 


Ingrediente:

1 lingura ulei de masline extra virgin, 1 praz taiat felii subtiri, 300 g
cartofi noi mici, taiati in sferturi, 600 ml apa fiara, 1 cub bulion de peste
faramitat, 1 foaie de dafin, 300 ml lapte integral, 1 conserva porumb dulce
crema, circa 400 g, 2 linguri chives proaspete tocate, 2 linguri patrunjel
tocat, 1 conserva scrumbie afumata in ulei, circa 190 g, bine scursa si fara
piele, sare si piper.


Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita mare. Se adauga prazul si se prajeste la foc
potrivit 2 minute sau pana cand se moaie. Se adauga cartofii si se mai prajesc
2 minute. Se toarna apa fiarta, cubul de bulion de peste si foaia de dafin si
se pun la fiert. Cand clocotesc, se face focul mic si se fierb 15 minute. Se
scoate si se arunca foaia de dafin. Se adauga laptele, boabele de porumb crema
si jumatate din chives si patrunjel. Cu o furculita se sfarama scrumbia in
bucati si se pun in ciorba. Se gusta ciorba si se pun sare si piper dupa gust,
daca este necesar. Se pune ciorba la fiert. Cand clocoteste se ia imediat de pe
foc pentru ca scrumbia sa nu se fiarba prea mult. Se toarna ciorba in
castronele si se orneaza fiecare portie cu restul de chives si patrunjel. Se
serveste imediat.


Timp de
preparare:

10 minute


Timp de
gatit:

20 de minute

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 330 kcal; 15 g proteine; 14 g grasimi (din care 4 g grasimi
saturate); 40 g carbohidrati (din care 7 g zahar); 4 g fibre.

Cateva idei:

- Cartofii noi raman bucati intregi in ciorba, dar la
fel de buni pot fi si cartofii albi, care dau o textura putin mai groasa
deoarece se sfarama usor la fiert. Cartofii se curata si se taie cubulete.

- Pentru o ciorba de macrou si porumb dulce, in loc de
scrumbia afumata din conserva se utilizeaza 200 g fileuri de macrou afumat fara
piele si fara oase, desfacute bucatele. Odata cu porumbul se pun in ciorba 2
linguri de hrean crema.

- Pentru o ciorba delicioasa de crab si sunca, 100 g
sunca afumata se curata de sorici, se toaca si se prajesc odata cu prazul la
pasul 1. In loc de scrumbie afumata se pune 1 conserva de carne de crab in
saramura, circa 170 g, impreuna cu lichidul din conserva.


- Pentru o ciorba de ton, odata cu prazul se adauga 2
catei de usturoi zdrobiti si coaja rasa de la o lamaie si se inlocuieste
scrumbia afumata cu 1 conserva de ton in apa de izvor, circa 180


g, scursa. Odata cu chives si
patrunjelul se adauga 1 ardei iute verde, fara seminte si taiat marunt, pentru
ornat.

Avantaje:

- Pestele conservat, cum sunt scrumbia afumata si
sardelele, sunt o sursa excelenta de calciu - oasele din pestele mic sau din fileurile
de peste se dezintegreaza in procesul de conservare asa ca se mananca impreuna
cu pestele.

- Pestele gras precum scrumbia afumata este plin de
acizi grasi omega-3, care ajuta la scaderea colesterolului din sange.

Vote it up
219
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza