Ciorba de pui si cartofi

Aroma simpla, delicioasa a acestei ciorbe va fi placuta pentru intreaga familie.
 


Ingrediente:

1 lingura ulei de masline extra virgin, 2 feliute de sunca slaba afumata,
curatate de sorici si tocate marunt, 1 pulpa de pui, circa 140 g, fara piele, 2
cepe tocate marunt, 500 g cartofi curatati si taiati cubulete, 750 ml supa de
pui (preferabil de casa), frunzele de la 4 fire de cimbru proaspat sau 1/2
lingurita cimbru uscat, 300 ml lapte semidegresat, sare si piper, patrunjel
tocat sau un amestec de patrunjel si cimbru proaspat tocate, pentru ornat.


Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita mare. Se adauga sunca, puiul si ceapa si se
prajesc la foc mic 3 minute. Se face focul mai mare si se mai prajesc inca 3
minute, amestecand din cand in cand si intorcand puiul o data, pana cand devine
auriu. Se adauga cartofii si se prajesc 2 minute, amestecand continuu. Se
toarna bulionul, apoi se adauga cimbrul si se pun sare si piper dupa gust. Se
pun la fiert. Cand clocotesc se face focul mic, se acopera cratita si se lasa
sa fiarba 30 de minute. Cu o spumiera, se scoate puiul pe o farfurie. Se taie
carnea bucati si se arunca osul. Se pune puiul inapoi in ciorba. Se adauga
laptele si se reincalzeste ciorba incet fara sa fiarba. Se pune ciorba in
castronele si se orneaza cu patrunjel sau cu patrunjel si cimbru tocate. Se
serveste imediat, cu paine crocanta si urmata de fructe proaspete.


Timp de
preparare:

20 minute


Timp de
gatit:

circa 50 de minute

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 220 kcal; 12 g proteine; 6 g grasimi (din care 2 g grasimi
saturate); 30 g carbohidrati (din care 9 g zahar); 2 g fibre.

Avantaje:

- Cartofii au, fara temei, reputatia ca ingrasa. De
fapt, sunt bogati in carbohidrati complecsi si putine grasimi, fiind satiosi fara
a avea multe calorii. De asemenea, furnizeaza cantitati bune de vitamina C si
potasiu, precum si cantitati bune de fibre.

- Ceapa contine o substanta fitochimica numita
alicina, despre care se crede ca ajuta la reducerea riscului de cancer si a
formarii cheagurilor de sange, ajutand astfel la prevenirea bolilor de inima.

Cateva idei:

- Pentru o textura mai uniforma, in etapa 3, dupa ce
s-a scos puiul, ciorba se face piure intr-un robot de bucatarie.

- Usturoiul este delicios in ciorbele cu cartofi -
odata cu cartofii se adauga 2-3 catei de usturoi tocati. De asemenea, se poate
pune putina nucsoara cu sau in loc de cimbru.

- Pentru o ciorba de iarna cu legume, in loc de ceapa
si cartofi se folosesc 800 g dintr-un amestec de praz (partile verde deschis),
morcovi si napi suedezi taiati cubulete. Pentru mai multa culoare, se toaca
marunt varfurile verzi ale prazului si se adauga in ciorba odata cu laptele, la
sfarsitul fierberii.

- Continutul de vitamina C si de fier creste punand
nasturel. Odata cu bucatile de pui se adauga 75 g de fire de nasturel si sucul
de la o lamaie si ciorba se face piure pana se uniformizeaza. Se reincalzeste
ciorba si se serveste, punand 1 lingura de smantana in fiecare castronel.

- Se adauga naut, fasole alba sau cannellini, circa 400
g, scursa, iar cantitatea de cartofi se reduce la jumatate.

Vote it up
236
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza