Ciorba de peste si mamaliga cu ardei

Garnitura de mamaliga se prepara dinainte, astfel ca ciorba este usor de pregatit in ultimul minut.
 





Ingrediente:

900 ml supa de peste (preferabil de casa), 1 foaie de dafin, 1 fir de
patrunjel, 1 fir de cimbru proaspat, 2 tije de telina taiate felii subtiri, 1
bulb de fenicul taiat in sferturi pe lungime si apoi felii subtiri, 2 morcovi
taiati in doua pe lungime si apoi felii subtiri, coaja de la 1 lamaie taiata
fasii subtiri sau rasa, 1 salota tocata marunt, 1 catel de usturoi tocat
marunt, 1 ardei iute rosu proaspat, taiat in jumatate si fara seminte
(optional), 225 g file de rechin taiat in bucati cat o inghititura, 225 g file
de peste alb fara piele (codul sau egrefin), taiat in bucati mici, sare si
piper, frunze de la bulbul de fenicul sau marar proaspat pentru ornat; pentru
batoanele de mamaliga cu ardei: 2 ardei grasi rosii taiati in jumatate pe
lungime, fara seminte, 1 lingurita sare,
200 g malai instant, 45 g parmezan, ras proaspat.


Preparare:

Batoanele de mamaliga se prepara dinainte. Se incalzeste grillul la flacara
mare. Se pun jumatatile de ardei pe gratar cu partile taiate in jos si se frig
10 minute sau pana cand pielita s-a ars peste tot. Pentru a le curata mai usor
de pielita, puneti-le intr-o punga de plastic si lasati-le sa stea 15 minute
sau pana cand s-au racit suficient pentru a putea fi curatate. Se curata ardeii
si se taie pe lungime in fasii late de 5 mm. Se lasa deoparte. Se fierbe
malaiul cu sare conform instructiunilor de pe pachet. Se continua fierberea,
amestecand continuu, pana se ingroasa. Se stropeste cu apa un tocator de
plastic sau o tava si se toarna mamaliga. Cu o paleta uda se intinde mamaliga
in forma dreptunghiulara, cu grosimea de circa 1 cm. Se aranjeaza deasupra
fasiile de ardei pe diagonala, apasandu-le in mamaliga. Se uda un cutit ascutit
si se taie drept marginile dreptunghiului de mamaliga. Se lasa sa se raceasca.
Se incalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius (pozitia 6) si se unge o tava de
copt. Se presara parmezanul peste dreptunghiul de mamaliga si se taie in 16
batoane. Batoanele de mamaliga se pun in tava de copt si se coc 15 minute sau
pana cand branza s-a topit si face basicute. Se lasa sa se raceasca 2 minute,
apoi se scot pe un gratar de sarma si se lasa sa se raceasca. Pentru ciorba, se
toarna bulionul intr-o cratita. Se leaga foaia de dafin, patrunjelul si cimbrul
intr-un buchet garni si se pun in cratita impreuna cu telina, feniculul,
morcovii, coaja de lamaie, salota, usturoiul si ardeiul iute, daca se
foloseste. Se incalzesc incet pana incep sa fiarba, apoi se fierb la foc mic 5
minute sau pana cand legumele sunt usor fragede. Se acopera cratita si se ia de
pe foc. Se lasa se stea 10-20 de minute ca sa infuzeze aromele in lichid. Se
scoate si se arunca buchetul garni si jumatatile de ardei iute. Se pune
lichidul din nou la fiert. Cand clocoteste se face focul mic, se adauga
pestele, si se fierbe circa 4 minute sau pana cand pestele devine opac si se
desface usor in bucati. Se pun sare si piper dupa gust. Se scot batoanele de
mamaliga pe o farfurie de servit. Se pune ciorba in castronele incalzite si se
presara cu frunze de fenicul sau marar. Se serveste imediat.


Timp de
preparare si gatit:

circa 1 1/2 ore, plus circa 1 1/2
ore pentru racire si 10-20 minute infuzare

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 370 kcal; 29 g proteine; 6 g grasimi (din care 2 g grasimi
saturate); 47 g carbohidrati (din care 10 g zahar); 5 g fibre.

Avantaje:

- Telina si feniculul furnizeaza potasiu. Telina
actioneaza si ca diuretic, ajutand la reducerea retentiei de fluide si de sare.

- Ca si alte feluri de peste alb, codul, egrefinul si
rechinul au foarte putine grasimi si calorii.

O idee:

- Pentru o mamaliga cu ciuperci, intr-o lingura de
ulei de masline extra virgin se prajesc 170 g de ciuperci taiate felii, 1 catel
de usturoi zdrobit si 1 lingura de salota tocata, circa 5 minute. Se adauga 1
lingura de chives proaspete tocate si se presara peste batoanele de mamaliga. Peste
ciuperci se presara parmezan si se rumenesc sub grill in loc sa fie puse la
copt.

Vote it up
231
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza