Ciorba de iepure si biscuiti de ovaz cu verdeturi

O masa intr-o farfurie, aceasta ciorba este asemanatoare cu ciorba scotiana, dar in loc de miel este facuta cu carne slaba de iepure.
 


Ingrediente:

2 linguri ulei de masline extra virgin, 1 ceapa tocata mare, 1 tija de telina
taiate felii, 1 praz mare taiat felii, 2 morcovi taiati felii groase, 400 g
carne slaba de iepure, fara os, taiata cubulete, 1,2 litri supa de pui
(preferabil de casa), 2 lingurite otet din vin rosu, 1 lingura jeleu de coacaze
rosii, 1 lingura tarhon proaspat tocat sau 1 lingurita tarhon uscat, 115 g
amestec de orez cu bobul lung cu orez salbatic, 115 g fasole verde taiata
bucati scurte sau fasole verde taiata, congelata, sare si piper; pentru
biscuitii cu tarhon: 225 g faina de ovaz, 1 lingura tarhon proaspat tocat sau 1
lingurita tarhon uscat, 1/4 lingurita sare, 1/4 lingurita praf de copt, 30 g
unt topit.


Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita mare cu fundul gros. Se adauga ceapa, telina,
prazul si morcovii si se prajesc incet 5 minute sau pana cand ceapa si prazul
incep sa se moaie. Se adauga carnea de iepure si se continua prajirea,
amestecand din cand in cand, 2-3 minute. Se toarna bulionul si otetul, apoi se
adauga jeleul de coacaze rosii si tarhonul, precum si sare, si piper dupa gust.
Se pun la fiert. Cand clocotesc, se face focul mic, se acopera si se fierb 30
de minute. Intre timp, se prepara biscuitii din ovaz. Se incalzeste cuptorul la
160 de grade Celsius (pozitia 3). Se pune faina de ovaz intr-un castron si se
adauga tarhonul, sarea si praful de copt. Se adauga 4 linguri de apa fiarta
peste untul topit si se pun in faina de ovaz obtinandu-se o pasta destul de
tare. Se presara o tava de copt cu faina. Se ru­leaza usor aluatul de ovaz
formand o sfera si se pune pe tava de copt. Se apasa si se intinde in forma
rotunda cu diametrul de circa 23 de cm. Acum aluatul este foarte sfaramicios,
asa ca se apasa cu degetele sa se lipeasca. Se apasa marginea aluatului ca sa
se netezeasca si se taie aluatul cu un cutit ascutit in 8 felii radiale. Se coc
30 de minute sau pana se rumenesc usor. Se scot cu grija pe un gratar metalic
ca sa se raceasca.

Se pune orezul in ciorba si se continua fierberea la
foc mic, acoperita, inca 15 minute sau pana cand este fraged orezul. Se adauga
fasolea verde si se aduce din nou la fierbere inceata, lasand-o neacoperita
inca 5 minute sau pana cand este frageda fasolea.

Se gusta ciorba si se pun sare si piper dupa gust,
daca este necesar. Se toarna in castronele calde si se serveste imediat cu
biscuitii din ovaz.


Timp de
preparare:

40 minute


Timp de
gatit:

circa 1 1/4 ore

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 610 kcal; 33 g proteine; 21 g grasimi (din care 6 g grasimi
saturate); 74 g carbohidrati (din care 8 g zahar); 7 g fibre.

Cateva idei:

- Pentru a face o caserola copioasa de iepure, se
inlocuieste iepurele taiat cubulete cu 4 ciolane de iepure. Se prajesc intr-o
caserola rezistenta la foc, pana se rumenesc, impreuna cu legumele de la pasul
1. Nu se mai pune otet si se inlocuieste jumatate din bulion cu vin rosu. Nu se
mai pune orez. Se acopera si se fierb incet pe plita sau in cuptor la 160 de
grade Celsius, 1 1/2 ore sau pana cand este fraged iepurele. Se adauga fasolea
verde pentru ultimele 10 minute de fiert. Se serveste cu cartofi copti sau cu
un amestec de orez cu bobul lung si orez salbatic.

- Pentru o versiune vegetariana, nu se mai pune carne
de iepure si se utilizeaza bulion de legume. Se folosesc 2 fire de praz, iar la
pasul 1, odata cu legumele se adauga 1 catel de usturoi zdrobit. La pasul 5,
odata cu orezul se adauga 225 g bob si odata cu fasolea verde 225 g varza alba
creata, tocata.

Avantaje:

- Carnea de iepure are un continut foarte mic de
grasimi si este plina de aroma.

- Ovazul si faina de ovaz sunt surse bune de fibre
solubile. Acestea pot ajuta la reducerea nivelurilor mari de colesterol si la
incetinirea absorbtiei zaharului in corp, mentinand stabil nivelul de zahar in
sange.

Vote it up
167
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza