Ciorba de ciuperci salbatice si crutoane de ciabatta cu verdeturi

Amestecurile de ciuperci salbatice proaspete, care se gasesc in supermarketuri, sunt bune pentru prepararea unei ciorbe rapide.
 


Ingrediente:

3 linguri ulei de masline extra virgin, 1 ceapa mica tocata marunt, 1 bulb mic
de fenicul tocat marunt, 1 catel de usturoi tocat, 500 g ciuperci proaspete
amestecate, cum sunt bureti galbeni, trambita piticilor, pastravul de fag,
ciuperci castanii, tocate mare, 900 ml apa fiarta, 1 1/2 cuburi de bulion de
legume faramitate sau 1 lingura de praf ori pasta de bulion de legume, 8 felii
subtiri de paine ciabatta, 2 linguri patrunjel tocat, 2 linguri menta proaspata
tocata, sare si piper.


Preparare:

Se incing 2 linguri de ulei intr-o cratita mare. Se adauga ceapa si feniculul
si se prajesc la foc mare 5 minute, amestecand des, pana se moaie usor. Se
adauga usturo-iul si ciupercile. Se continua prajirea, amestecand des, inca 5
minute. Se toarna peste ele apa fiarta si cuburile, pudra sau pasta de bulion. Se
pun din nou la fiert. Cand clocotesc, se face focul mic si se fierbe ciorba,
fara capac, 10 minute. Intre timp, se incalzeste grillul. Se ung feliile de
paine ciabatta usor pe ambele fete cu restul de 1 lingura de ulei si se coc sub
grill circa 1 minut pe fiecare parte sau pana cand devin aurii. Se taie painea
in cuburi si se pune intr-un castron. Se adauga patrunjelul si menta si se
amesteca bine. Se gusta ciorba si se pun sare si piper, daca este necesar. Se
toarna ciorba in castronele. Se pun deasupra crutoane cu patrunjel si menta si
se serveste imediat.


Timp de
preparare:

10 minute


Timp de
gatit:

circa 20 de minute

Se obtin 6
portii.

Fiecare
portie contine 95 kcal; 3 g proteine; 5 g grasimi (din care 1 g grasimi
saturate); 10 g carbohidrati (din care 1 g zahar); 1 g fibre.

Cateva idei:

- Pentru o versiune bogata si cremoasa, ciorba se
ingroasa cu un galbenus de ou amestecat cu smantana. Se amesteca 1 galbenus de
ou cu 4 linguri de smantana. Cand s-a fiert ciorba si crutoanele sunt
preparate, se ia cratita de pe foc si se amesteca o lingura de ciorba cu
smantana. Se toarna amestecul in cratita si se mai fierbe la foc mic 30 de
secunde. Nu se lasa ciorba sa ajunga prea fierbinte si sa in­cea­pa sa
clocoteasca incet pentru ca se coaguleaza galbenusul de ou. Se serveste
imediat.

- In loc de fenicul se utilizeaza 3 tije de telina
taiate cubulete.

- Pentru aceasta ciorba se pot utiliza ciuperci
salbatice uscate, desi vor necesita ceva mai mult timp de preparare. Se
utilizeaza 1 pachet de manatarci uscate, circa 15 g si 225 g de ciuperci
castanii. Manatarcile se moaie in apa fiarta 15 minute si se pun in ciorba
impreuna cu apa. Ciupercile castanii de prajesc in etapa 1, odata cu usturoiul.

Avantaje:

- In culturile din Asia, ciupercile sunt renumite
pentru capacitatea lor de intarire a sistemului imunitar, iar chinezii le
utilizeaza in medicina de peste 6 000 de ani. Ciupercile sunt o sursa utila de
vitamina B6, folati si niacina, precum si de cupru.

- Prepararea feliilor de paine unse cu putin ulei si
coapte sub grill inainte de a le taia in cuburi este un mod bun de a face
crutoane crocante, cu continut scazut de grasimi.

Vote it up
301
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza